|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Wiem że php może wszystko ale mam takie pytanie czy można zrobić tak: 1. W pętli foreach otworzyć katalog ze zdjęciami. 2. Pobrać nazwy zdjęć w potem z pętli np. while edytować je w GD 3. Dodać na każde z nich jakiś napis i zapisać każde z osobna. Czy jest to do wykonania?? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak.
Pamiętaj jedynie że jeśli obróbka każdego zdjęcia będzie czasochłonna (duży rozmiar, skomplikowane operacje) a plików w folderze sporo to skrypt będzie długo to mielił. Wtedy dobrze mieć wpływ na maksymalny czas jego wykonania. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
oczywiście, że się da Directory Iterator na pewno Ci się przyda, zakładam że obróbkę w GD już umiesz zrobić.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
ok, dzięki za rady spotkałem już się z Directory Iterator, pokombinuje i napisze. A w gd otwierać plik, dodać napis i zapisać czy jakoś inaczej?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
ok, dzięki za rady spotkałem już się z Directory Iterator, pokombinuje i napisze. A w gd otwierać plik, dodać napis i zapisać czy jakoś inaczej? A jak wyobrażasz sobie edycję pliku? Bez otwierania?Ja wiem że na razie badasz teren przed zabraniem się za kodowanie ale opamiętaj się (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
ok, napisałem już kod
przetestowałem go na 4 plikach w katalogu zmieniło wszystkie (dodało na nie chciany napis), potem edytowałem przez gd 150 zdjęć, odpaliłem skrypt trochę się wczytywał ale nie pozmieniał wszystkich zdjęć tylko część, dlaczego? prze obróbce raz rozmiar zdjęcia się zwiększa (to rozumiem) a raz zmniejsza (tego nie trochę nie rozumiem) KOD:
Ten post edytował Lejto 15.06.2008, 19:00:03 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 09:15 |