![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czy oprogramowanie zakupione np. w USA (w licencji wyczytałem, iż jest to uregulowane "Ustawą Eksportową") jest legalne również w Polsce?
Nie mogłem się - do tej pory - doszukać listy państw, ale może ktoś jest bardziej rozeznany? ;] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale chyba jedyne co musisz zrobić to opłacić cło importowe w Polsce. Jakiś czas temu na flashroomie był temat do. właśnie oprogramowania i nikt jednoznacznie nie potrafił wskazać ustaw czy przepisów regulujących to zjawisko.
Licencja oprogramowania (zwykle) nie może wykluczać używania go poza granicami państwa, w którym zostało ono kupione. A co za tym idzie - jeśli kupisz coś w Stanach, przywieziesz do Polski, to spokojnie możesz z tego skorzystać. No... pozostaje jeszcze haracz dla naszego państwa w formie cła granicznego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Powyższe oczywiście nie dotyczy na przykład protokołow kryptograficznych i innych tego typu tematów, jeśli takowy miałby być wwieziony i uzywany w kraju objętym restrykcjami. Nie mam na po paragrafu, ale jakiś czas temu czytałem kilka artykułow na temat stosowania np. PGP.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 22:18 |