![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem dość osobliwy pewnie na tą część świata. Potrzebuję wyświetlić chińskie znaki zakodowane w utf-8 za pomocą biblioteki GD lub Imagic. Żadna z nich nie pozwala mi w tym momencie nawet zbliżyć się do tematu. Tekst który potrzebuję wyświetlić mam zapisany w pliku, nie wklejam go kod w żaden sposób, a plik na pewno jest dobrze zdefiniowany, bo kiedy używam do wyświetlenia html chinskie krzaki są wyświetlone poprawnie. Przykładowe kody: 1 IMagick, jakiś tutorialowy. zmieniłem tylko kodowanie i tekst, który jest pobierany z pliku
2. GD
Dzięki x_O Ten post edytował x_O 29.05.2008, 13:52:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdaje się że problem ten jest opisany szerzej na bugs.php.net
jeśli jeszcze trzeźwo myślę i pamięć mnie nie zawodzi to pełne wsparcie dla UTF'a ma pojawić się wraz z php6 a wraz z nim prawdopodobnie znikną tego typu problemy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słyszałem coś o niepełnym wsparciu dla utf-8 w php.
Jednak nie do końca jestem przekonany, ze to to. Te znaczki mi się całkiem świetnie otwierają i wyświetlają w html. Tylko biblioteki do obrazków jakoś nie działają. Chyba dla mnie to nis do konca zrozumiale. Może pominąłem jakąś oczywistą rzecz?? Panowie i Panie, jakieś pomysły jeszcze? Ten post edytował x_O 29.05.2008, 23:53:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
html to nie php html jest interpretowany przez parser user agenta (przeglądarki, robota itp) php przez własne mechanizmy które jak narazie wspierają kodowanie znaków 8-bitowych
przykład? spróbuj w php "pociąć" po literce tekst zakodowany utf'em z ogonkami lub chińskimi znakami sotsując do tego celu np coś podobnego
następnie popatrz co wyświetli się w źródle wygenerowanym takim skryptem. |
|
|
![]()
|
|
Hej,
Rozumiem twój punkt widzenia. To jeszcze zapytam czy jak wyświetlam ten znaczki z pliku
To jest to przepuszczane przez PHP i moim zdaniem efekt powinien być podobny jak w przypadku GD, jednak tutaj krzaczki mają się świetnie i się wyświetlają tak jak powinny. Może ktoś jeszcze do dyskusji? x_O Ten post edytował x_O 30.05.2008, 09:41:12 |
|
|
![]()
|
|
nie rozumiesz widzę. przepuszczasz przez php ciąg znaków a znaczniki zakodowane utf'em to w uproszczeniu nic innego jak 8bitowce z dodatkowymi bitami przyklejonymi do znaków specjalnych. php zwyczajnie wypluwa to co widzi w w pliku, natomiast w wypadku gd php musi wyodrębnić po znaku z ciągu żeby na jego miejsce podstawić odpowiedni znak z wybranej czcionki i tu się zaczynają problemy na zasadzie jaką przedstawiłem w poście wyżej.
|
|
|
![]()
|
|
No nie skumałem przyznam się szczerzę. Myślałem że skoro używam fontów chińskich w GD to też "jakoś" za działa.
Fajnie, dzięki za pomoc, a może masz jakiś pomysł na alternatywę do tego jak wyświetlić chińskie znaki w grafice? |
|
|
![]()
|
|
szczerze to przychodzą mi do głowy dwie rzeczy. przkazywać dane do wygenerowania obrazka jakiejś zewnętrznej aplikacji (np czymś w pythonie czy perlu) lub (drastyczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) zrobić sobie bitmapy z chińskimi krzaczkami i używać ich zamiast czcionki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Poprawna czcionka ściągnięta z adresu jakiegoś urzędu w chinach załatwiła sprawę.
Szukać czcionek najlepiej które mają około 35,000 znaków w UTF. Dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:39 |