![]() |
![]() |
--Cr3dO-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej, da sie jakoś wrócić do początkowych ustawień phpmyadmina?
Bo mam problem z kodowaniem, poczytałem trochę na ten temat i ja mam na odwrót (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jak odwołuje sie do bazy przez skrypt to mam polskie znaki a jak przez phpmyadmina to nie :\ ciekawe, prawda ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo źle zapisujesz dane. Masz ustawione złe kodowanie strony w stosunku do bazy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2007 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jak na stronie masz kodowanie utf-8 i zapiszesz to do bazy która ma kodowanie znaków iso to pomyśl czy będzie chodzić skoro są to dwa inne kodowania. taka sytuacja jest na odwrót czyli jak masz w phpmyadmin iso a stronę otwierasz w utf to również będzie konflikt... to chyba jest jasne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2007 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak na stronie masz kodowanie utf-8 i zapiszesz to do bazy która ma kodowanie znaków iso to pomyśl czy będzie chodzić skoro są to dwa inne kodowania. taka sytuacja jest na odwrót czyli jak masz w phpmyadmin iso a stronę otwierasz w utf to również będzie konflikt... to chyba jest jasne. Tak, konflikt, ale to w koncu jakie mam kodowanie obrac? utf-8 czy latina2 ? p.s. latin2 = ISO-8859-2 ? oczywiscie kodowanie zniecic wszedzie na jednakowe |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
większość używa utf-8 ale nie musisz iść za masą i wybrać iso. są praktycznie takie same. utf nie ma niczego czego brakowało by iso
|
|
|
![]()
|
|
większość używa utf-8 ale nie musisz iść za masą i wybrać iso. są praktycznie takie same. utf nie ma niczego czego brakowało by iso OK a wiesz może czy latin2 to to samo co ISO-8859-2 ? rozumiem ze jak tak to mam wszystko w php adminie ustawic na latina2 a pliki .php na ISO-8859-2 ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 16:02 |