![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest następujący, mam formularz (nie, nie chciało mi się go rozpisywać, ale tak mi wygodniej było):
Teraz muszę odczytać te rekordy i zapisać do bazy danych. Starałem się zapisać to do tablicy za pomocą pętli for a potem do bazy ale nic z tego, mógłby ktoś wytłumaczyć (najlepiej łopatologicznie) jak należy to zrobić, albo napisać i objaśnić taką pętlę, bo ja tak kombinowałem że żal się robi takich głupot.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
robisz to tak że w pliku php w twoim wypadku na tej samej stronie włączasz php i robisz tak:
wsio. Ten post edytował piotrooo89 24.05.2008, 13:54:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, do tego doszedłem właśnie też, ale czy nie dałoby się zrobić tego za pomocą pętli? Przy znacznie większej tablicy zabawa w coś takiego jest niemożliwa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zamiast
<input type="text" name="11d"> czyli name="11d" zmien na name="tablica[]" czyli <tr> <input type="text" name="tablica[]"> <input type="text" name="tablica[]"> <input type="text" name="tablica[]"> <TR> <input type="text" name="tablica2[]"> <input type="text" name="tablica2[]"> <input type="text" name="tablica2[]"> itd. a potem odczytasz $tablica w PHP z $_POST lub $_GET zaleznie jak tam sobie wyslesz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kiedy nazwa zmiennej w php może się zaczynać od cyfry?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
cbagov szkoda że wcześniej Cie na forum nie było, miałbym znacznie łatiwej
![]() radex_p z tego co wiem nie może, dlatego rozwiązałem to w ten sposób:
Nie, nie chciało mi się tego pisać dlatego wygenerowałem se to programikiem w ruby ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale cos tu pomieszane, po co to przypisanie ? Przeciez tablica w formie sie sama tworzy.
|
|
|
![]()
|
|
W Twoim przykładzie tak
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@radex_p, w tym przypadku name jest nazwą klucza tablicą $_POST, a nie nazwą zmiennej.
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Athlan - wiem, ale piotrooo89 napisał tak:
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:46 |