![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Załadowałem pliki php na pewien serwer.... problem jestzx tym, że podczas odczytu danych, polskie znaki zamieniane są na znak "?"... Na serwerze działa sklep "shoper" i odczytuje dane poprawnie.. w meta tagu ma kodowanie: Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> Próbowałem ustawić takie same na moim skrypcie i dalej to samo.. Sstruktura tabeli z którejodczytuje shoper.. Kod CREATE TABLE `translations` ( `id_transl` int(11) unsigned NOT NULL AUTO_INCREMENT, `aid` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `name` varchar(255) NOT NULL, `options` mediumtext NOT NULL, `active` char(1) NOT NULL DEFAULT '', `lang` char(3) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`id_transl`), UNIQUE KEY `pid` (`aid`,`lang`) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=522; Czy możliwe,żefunkcja, którą odczytuje dane z bazy mysql jest "przestarzała" ( mysql_query() )? Na serwerach home.pl skrypt mój działa bez problemu.. Bardzo prosze o podpowiedź. Będe bardzo wdzieczny za wszelkie wypowiedzi. P.S. Ddodam, że próbowałem też odczytywac dane z tabeli na ktorej pracuje shoper i dalej to samo.. P.S. 2 Zaóważyłem, że w phpmyadminie na str. głównej są troszke inne ustawienia bazydanych w tam gdzie home.pl ma latin_2 tam są utf_8.. --------------- EDIT-------------- To odczytałem na serwerze home.pl: System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2) System porównań dla połączenia MySQL utf8-unicode-ci a to na nowym: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL utf8-unicode-ci Ten post edytował kukix 18.05.2008, 22:30:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ustawiłeś po połączeniu z bazą danych kodowanie ?
Kod <?php
"SET NAMES 'utf8'" "SET CHARACTER SET utf8" ?> Ten post edytował zzeus 19.05.2008, 09:19:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłbym od dodaniu przy połączeniu z bazą dodatkowego parametru
wstaw to zaraz po wyborze bazy (mysql_select_db) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkie dzięki za pomoc... już tyle lat siedze w php a jeszcze oczymś takim niesłyszałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) cały czas siedziałem praktycznie na jednym serwerze, na ktorymnie trzeba było stosować takiego myku.. dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:23 |