![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak zrobić coś takiego:
mamy podstronę z treścią:(tresc.php)
Jak zrobić skrypt który działał by tak: Wchodzę na podstronę powiedzmy edit.php, pojawiają mi się 2 okienka formularza, wprowadzam w nie jakąś wartość (powiedzmy że $nazwa = "Zmieniona Wartość", $nazwa2 = "Zmieniona Wartość 2") I daje submit, skutkuje to tym że w pliku tresc.php wartość $nazwa z Wartość1 jest zamieniana na Zmieniona Wartość1, i tak samo w $nazwa2. Pozdrawiam Ten post edytował maaciek 17.05.2008, 09:34:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 1 Dołączył: 7.06.2007 Skąd: torun Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o funkcji eval()
http://php.net.pl/manual/pl/function.eval.php przekazujesz to co wpiszesz do formularza do tej funkcji i ona wykonuje poprostu to jako kod php wiec wartosz sie zmieni uzycie jej jest dosc niebezpieczne poniewaz mozna tak wykonac dowolny kod php edit: sorry chyba nie do konca o to chodzilo bo eval nie zmieni wpisu w pliku Ten post edytował szawel 17.05.2008, 09:44:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
probowalem wczesniej z eval...ale nic z tego...
bo chodzi poprostu o to żeby tylko zmienić wartość zmiennej... może coś takiego? plik edit.php
Jednak po kliknieciu zapisz pojawia się: "Fatal error: Call to undefined function: file_put_contents() in /home/KONTA/WWW/.../edit.php on line 7" Ten post edytował maaciek 17.05.2008, 10:40:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiej wersji php używasz?
put_file_contest() wymaga przynajmniej 5, jeśli masz mniejszą - skorzystaj z funkcji oferujących podobną funkcjonalność. |
|
|
![]()
|
|
właśnie problem w tym że 5...
A jednak nie...już działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak poprostu...
formularz
plik 1.php i utwórz jeszcze plik 2.php w nim będa te zmienne ktore chcesz modyfikowac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A z drugiej strony gdzieś widziałem taki skrypt który nie nadpisuje całego pliku tylko poprostu zmienia wartość zmiennej..;
-------------------- Pomogłem? - kliknij na pomógł :)
Nie pomofłem? - kliknij na pomógł :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:22 |