![]() |
![]() |
--lukasz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam mam pewniem problem ze zrobieniem logowania do strony
na serwerze lua.pl pod adresem można zobaczyć logowanie proces rejestracji działa, rejestruje się, podaje imie, nazwisko, meila, hasło na meila dostaje link z aktywacją konta proces aktywacji działa. aktywuje konto i jest ok. sprawdzam w bazie danych. w tabeli users mam przykładowe wpisy z rejestracji. czyli wszystko jest OK. Baza nie jest pusta. a więc próbuje się zalogować. logowanie jest przez podanie meila i hasła podaje te dane i wyskakuje mi komunikat że podałem złe dane. że dane nie pokrywają się z podanymi w rejestracji, a więc znajdującymi się w bazie mysql dlaczego tak jest? co mam poprawić? proszę o pomoc możecie sami sprawdzić proces rejestracji pod adresem http://drake2.lua.pl/strona13/ wpisując fikcyjne dane, ale właściwy mail, aby link aktywacyjny doszedł poniżej prezentuje wpisy pliku login.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT user_id, first_name FROM users WHERE (email='$e' AND pass=SHA('$p'))
Metodologia powinna być taka: "SELECT user_id, first_name, pass FROM users WHERE email='$e'" Pobierasz z bazy dane dla konkretnego email i dopiero wtedy sprawdzasz, czy hasło & email jest zgodne z tym, które ktoś wpisał w formularzu. Ten post edytował Pilsener 16.05.2008, 22:15:19 |
|
|
--lukasz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
może coś jaśniej
wystarczy zamiana tej linijki? jak to powinno wyglądać? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |