Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Bardzo mała szybkość zapytań do SQL
JohnyBB

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Jestem w miarę początkującym i doszedłem do problemu z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie:
jest sobie baza danych SQL, jest skrypt PHP który ma za zadanie wczytanie danych z pliku XML.
Plik XML - dość duży - około 16 tys pozycji.
Skrypt 'leci' po kolei i wczytuje dane z pliku, jeśli tylko wyświetlam te dane to trwa to moment- natomiast gdy robię UPDATE do bazy trwa to bardzo długo i wysypuje się po pewnym czasie.
Prawdopodobnie mam gdzieś błąd który zwalnia całą procedurkę - czy mogę prosić o pomoc forumowiczów ?

CODE

$data = simplexml_load_file(file.xml');

foreach($data -> produkty as $produkty)
{
foreach($produkty -> produkt as $produkt)
{

$id = (string) $produkt['id'];
$cena_netto = (string) $produkt['cena_netto'];
$dostepny = (string) $produkt['dostepny'];

if ($dostepny>0)
{

$query = "
UPDATE produkt SET wyswietlony=1,cena_netto='$cena_netto' WHERE kod_producenta LIKE '$id'
";
$result = mysql_query($query)
or die("Query UPDATE is failed");
}

}
}

Ten post edytował JohnyBB 16.05.2008, 13:52:09
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 16)
kszychu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Proszę poprawić bbcode.
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

No cóż. Skoro masz 16 tyś. pozycji to nie ma co się dziwić, że wolno działa, zwłaszcza, że update jest robiony dla większości produktów. Można nieco poprawić wydajność zapytania, jednak i tak nic to nie pomoże, jeśli uruchamiasz skrypt w przeglądarce. Masz dwa wyjścia:
1. Podzielić plik na mniejsze paczki i każdą paczkę z osobna mielić (samo dzielenie pliku może się nie udać z powodu dużego rozmiaru pliku).
2. Uruchomić skrypt w konsoli.
+Quote Post
kitol

-----

Wg mnie. wykonywanie 16tys razy mysql_query jest nieoptymalne. Z doświadczenia wiem, że lepiej jest zrobić konwersje pliku XML do formatu csv (lub innego rozdzielonego dowolnymi znakami). Oczywiście za pomocą PHP w pętli (szybkość będzie taka jak przy wyświetlaniu). Następnie wywołanie w mysql LOAD DATA INFILE nazwa_pliku..... która załaduje dane do bazy.

LIKE jest niezbędne? Nie można użyć = (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Przy każdym zapytaniu modyfikujesz tylko jeden czy więcej wierszy w tabeli?
+Quote Post
zimi

-----

jeśli jesteś baaaardzo początkujący to może musisz zrobić klucz na `kod_producenta` (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
aczkolwiek z prostego rachunku wynika że jeśli zrobisz 16000 update'ów z którego każdy dajmy na to zajmuje 10 ms, co jest chyba dość realne, to mamy 3 min... w sumie nie napisałeś co znaczy bardzo długo..., nie napisałeś też co i jak się wysypuję...

BTW. LIKE który nie wykorzystuję żadnych "znaczków dowolności", jest chyba równoważny =... zdaję się że tak kiedyś wyczytałem... ale mogę się mylić...
+Quote Post
JohnyBB

-----

Przy każdym zapytaniu modyfikuję tylko jeden wiersz w tabeli.
Sęk w tym że ta baza instnieje i nie mogę jej zmieniać - więc zmiana klucza odpada.
Bardzo długo znaczy - około godziny. Wysypuje się w taki sposób, ze wyświetla się "nie można odnaleźć strony itd." nie pojawia się zatem żaden Error - pewnie jest przekroczony czas jakiś.
LIKE nie jest niezbędne - takie znalazłem rozwiązanie - czyli zamieniam na =
---
Cytat
1. Podzielić plik na mniejsze paczki i każdą paczkę z osobna mielić (samo dzielenie pliku może się nie udać z powodu dużego rozmiaru pliku).
2. Uruchomić skrypt w konsoli.

ad1 - odpada - nie ma na to czasu bawić się z krojeniem xml'a 1 dziennie.
ad2 - można jaśniej ? jak uruchomić skrypt w konsoli ?
Cytat
Wg mnie. wykonywanie 16tys razy mysql_query jest nieoptymalne. Z doświadczenia wiem, że lepiej jest zrobić konwersje pliku XML do formatu csv (lub innego rozdzielonego dowolnymi znakami). Oczywiście za pomocą PHP w pętli (szybkość będzie taka jak przy wyświetlaniu). Następnie wywołanie w mysql LOAD DATA INFILE nazwa_pliku..... która załaduje dane do bazy.

czyli LOAD DATA INFILE wykonuję z MyAdmina ? po uprzedniej zamianie XML na inny format ?
+Quote Post
kitol

-----

Możesz robić wszystko ręcznie i wówczas LOAD DATA wykonujesz z MyAdmina. Wygodniej jest to umieścić na końcu skryptu który dokonuje konwersji na CSV. Musisz mieć ustawiony klucz unikalny oraz dodać parametr REPLACE do LOAD DATA jeżeli chcesz UPDATEować dane, w przeciwnym razie dane zostaną dopisane do tabeli. Więcej o load data możesz przeczytać tu
Modyfikacje kluczy możesz wykonywać na działającej bazie- z tym nie ma problemu.
+Quote Post
Kocurro

-----

Po primo - używasz mało wydajnej metody by odczytywać XML'a.

Po sekundo zamiast LIKE daj = .

Po tertio - jeśli robisz update to nie wywalaj bez tranzakcji w przypadku błędu bo integralności danych się sypie.

Po quatro - PHP wykłada się na alokacji pamięci w tym wypadku. Stwórz własny parser xml (patrz funkcja xml_parse czy jakoś tak), wywal niepotrzebne pętla.

Po quinto - jeśli możesz użyj prepared statements

Po .... - nie stosuj konstrukcji w PHP'ie " $zmienna " - przy takiej ilości danych faktycznie może to trochę obciążać

Po .... - powiedz jaka baza danych i (jeśli to ma znaczenie) jaki typ tabel a porawdzę więcej

Po .... - dodaj klucze

Po .... - zależnie od bazy danych możesz być zmuszony po tak ostrej zmianie danych dokonać analizy danych by odnowić klucze

Po .... - dlaczego cena netto jest ciągiem znaków a nie liczbą decimal ? to jest niepotrzebne obciążanie bazy danych (czyt. źle zaprojektowana baza )

pozdr.
Łukasz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
JohnyBB

-----

Cytat(kitol @ 17.05.2008, 08:48:45 ) *
Możesz robić wszystko ręcznie i wówczas LOAD DATA wykonujesz z MyAdmina. Wygodniej jest to umieścić na końcu skryptu który dokonuje konwersji na CSV. Musisz mieć ustawiony klucz unikalny oraz dodać parametr REPLACE do LOAD DATA jeżeli chcesz UPDATEować dane, w przeciwnym razie dane zostaną dopisane do tabeli. Więcej o load data możesz przeczytać tu
Modyfikacje kluczy możesz wykonywać na działającej bazie- z tym nie ma problemu.

kurcze chyba w to się nie zagłębię - finalnie ma być to automatycznie uruchamiane przez usera... więc odpadają takie operacje...
Kocurro:
ad 1 - chodzi Ci o : simplexml_load_file ? to mało wydajne ?
ad 2 - wstawiłem =
zamieniłem stringi , tzn usunąłem te przekształcenia i zadziałało - jednak długo to trwa a problem jest ciekawy...
Jak pisałem jestem noobem więc - dodaj klucze ? rozumiem ze do tabel ale w przypadku gdy jest źle zaprojektowana baza musiałbym całą zaprojektować od nowa a co za tym idzie przepisać cały kod - nie ma na to czasu niestety.
Cytat
powiedz jaka baza danych
tzn jaka ? postgres mysql ? chodzi Ci o serwer?
Cytat
nie stosuj konstrukcji w PHP'ie " $zmienna "
w jaki sposób mam to zastąpić ?
Pozdrawiam
+Quote Post
Shili

-----

Cytat
w jaki sposób mam to zastąpić ?
Z tego co rozumiem, to po prostu wpisz $zmienna, bez cudzysłowa. Cudzysłów jest dodatkowo parsowany w poszukiwaniu na przykład zmiennych, więc siłą rzeczy jego wykonanie trwa dłużej. Zamiast tego łącz łańcuchy.

Ten post edytował Shili 17.05.2008, 14:02:53
+Quote Post
em1X

-----

Lepiej pokaż strukturę Twojej tabeli. Źle zaprojektowana tabela znacznie spowalnia na niej działanie, a już nie raz widziałem takie perełki, że trzymano liczby 0 lub 1 (boolean) w polach typu bigint(1).
+Quote Post
Kicok

-----

Oprócz powyższych porad spróbuj jeszcze zrobić coś takiego:

- Zdejmij wszystkie klucze/indeksy które nie są niezbędne przy tej operacji (kurs SQL -> ALTER TABLE )
- Zrób te 16 tyś. UPDATE
- Ponakładaj klucze/indeksy z powrotem
- Wykonaj REPAIR TABLE

Natomiast w manualu MySQL znalazłem coś takiego:
Cytat
If you use ALTER TABLE on a MyISAM table, all non-unique indexes are created in a separate batch (as for REPAIR TABLE). This should make ALTER TABLE much faster when you have many indexes.

This feature can be activated explicitly for a MyISAM table. ALTER TABLE ... DISABLE KEYS tells MySQL to stop updating non-unique indexes. ALTER TABLE ... ENABLE KEYS then should be used to re-create missing indexes. MySQL does this with a special algorithm that is much faster than inserting keys one by one, so disabling keys before performing bulk insert operations should give a considerable speedup. Using ALTER TABLE ... DISABLE KEYS requires the INDEX privilege in addition to the privileges mentioned earlier.
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
ad2 - można jaśniej ? jak uruchomić skrypt w konsoli ?

Uruchomienie skryptu w konsoli oznacza, że uruchamiasz terminal (konsolę), następnie przechodzisz do odpowiedniego katalogu (polecenie cd), a następnie uruchamiasz skrypt
Kod
php ./twoj_skrypt.php
Nie wiem jak to się robi pod windą (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ale domyślam się, że podobnie.
+Quote Post
JohnyBB

-----

batman: to jest na virtualnym serwerze - więc na konsolę się nie załaduję - nie mam konta na shell'u.

kicok: klucze w tabeli czy w całej bazie ?

em1x: pomimo, ze baza jest fatalnie zaprojektowana, strukturę już wcześniej poprawiłem więc nie ma takich kruczków.
+Quote Post
em1X

-----

Cytat(JohnyBB @ 19.05.2008, 07:41:55 ) *
em1x: pomimo, ze baza jest fatalnie zaprojektowana, strukturę już wcześniej poprawiłem więc nie ma takich kruczków.

więc czemu jej nie pokażesz? przecież to żadna tajemnica.. no chyba, że się wstydzisz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif)
+Quote Post
yivan

-----

Z tego wszystkiego najwolniej działa mysql_query(). Spróbuj najpierw przepisać dane, które wymagają zaktualizowania do jednej długiej tablicy. Potem daj unset($data) jeśli te dane nie są Ci już potrzebne. Następnie iterując tablicę z danymi utwórz dłuuuugie zawierające jednocześnie ok 1000 instrukcji Update, ew co 1000 wierszy rób mysql_query().

Wszystko po to abyś nie robił do 16tyś mysql_query ale maks kilkanaście, tak będzie szybciej.
+Quote Post
JohnyBB

-----

em1x: nie chcę pokazywać bazy - powiedzmy że się wstydzę, choć nie ja ją projektowałem.

yivan - ok - domyslam się że to opóźnia, bo ciągle nawiązuje połączenie aby 1 update wykonać i zamyka. spróbuję Twojej metody.

OK - pytanie - jak zadać kilka UPDATE w jednym mysql_query ? Jakieś błędy mi powychodziły przy testach.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:05