![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam dwa serwisy nazwa1.pl i nazwa2.pl. Oba leża na tym samym serwerze.
Serwis nazwa1.pl próbuje pobrać przez ajax dane z serwisu nazwa2.pl. Jak wiadomo skrypty JS nie mają uprawnień do kontaktu z dokumentami spoza domen. Czy da się to jakoś obejść? Może jakiś wpis w htaccess serwisu nazwa2.pl? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na 1 stworz skrypt ktory pobierze dane z 2 np przez file_get_contents. powninno pomoc
![]() -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety nie mogę tak zrobić, muszę wykorzystać ajax.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radzę poczytać o ajaxie więcej bo nie do końca chyba wiesz jak to działa.
Robisz skrypt w php w którym pobierasz dane z serwisu nazwa2. Następnie używając jakiejś biblioteki np. jquery wykonujesz zapytanie do do serwera nazwa2 używając tego skryptu. np. Kod $.get(
"pobranie_danych_z_nazwa2.php", function(data) { //data - to wynik działania skryptu } ); -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
revyag wiem jak działa ajax. Chodziło mi tylko o taką sytuację, gdzie w jednej domenie trzymam jakieś funkcje js, które wykorzystują ajax i z tych funkcji będe mógł skorzystać w innych domenach. Czyli żebym w każdym serwisie z osobna nie musiał implementować funkcji js z ajaxem, tylko żebym mógł odwoływać się do tych funkcj js z jednego miejsca.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie da się tego zrobić tak jak chcesz. Ograniczenia JavaScript.
Możesz to ominąć robić coś w rodzaju proxy, czy to za pomocą serwera czy aplikacji w PHP. Masz bardzo fajny przykład: Ajax i wiele domen |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:33 |