![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy, ze mam taka tabele z postami:
Chce skonstruowac zapytanie ktore pobierze takie wartosci topic_id gdzie w rekordach z najwiekszym post_id dla danego topic_id user_id bedzie mial wartosc X. Czyli mowiac prosciej chodzi o uzyskanie identyfikatorow tematow w ktorych uzytkownik X odpowiadal jako ostatni. Np dla user_id o wartosci 4 wynikiem miloby byc:
Pomimo iz uzytkownik o identyfikatorze 4 odpowiadal w tematach o identyfikatorach 5, 3 i 4 to 5 nie ma w wyniku bo w tym temacie jako ostatni odpowiadal uzytkownik o identyfikatorze 2 bo takie user_id widnieje przy najwiekszym post_id dla topic_id o wartosci 5. Zastanawialem sie nad uzyciem do tego celu GROUP BY, IF(), IN(), ale nic mi nie przychodzi do glowy. Ten post edytował PiXel2.0 3.05.2008, 14:41:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to zadziała, bo pisane z palca, ale warto od podobnego zapytania zacząć, bo jak dobrze zrozumiałem, to o takie coś chodzi. EDIT: Przy tym zapytaniu oczywiscie nie obedzie sie bez sprawdzania mysql_error() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował franki01 3.05.2008, 15:03:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:49 |