![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na swojej stronie mam następujący kawałek kodu:
ktory to wyswietla obrazek jezeli taki istnieje na serwerze. Problem polega na tym ze "miniaturka" tego obrazka jest poprostu pomniejszonym obrazkiem co przy 7-8 obrazkach na stronie powoduje bardzo dlugie ladowanie a to wplywa na nie wyswietlanie sie lightboxa (dziala dopiero po pelnym zaladowaniu strony. Chciałbym aby miniaturka byla generowana "w locie" i prowadzila dopiero do pelnego obrazu w lightboxie). Próbowałem już się bawić tym ale ze wzgledu na moja ograniczona wiedze php nie udalo mi sie sprawić aby cokolwiek z tych rozwiązań działało. Jeśli ktoś miał by jakis dobry pomysł i wiedzial jak to zrobic to był bym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.
Powód edycji: Dodałem bbCode (ociu)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generowanie miniaturek w locie to nie jest dobry pomysł... przy trochę większym ruchu zajeździsz serwer... Najlepiej jest stworzyć "fizyczne" miniaturki tych zdjęć i je wyświetlać.... szybko i bez problemów...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niech ustawi buforowanie czyli ob_xxx() na niektóre elementy(na te co mają się ładować pierwsze)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co mu to da jeśli problem jest po stronie przeglądarki...?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za zainteresowanie tematem, raczej nie chodzi mi o buforowanie bo i tak i tak pozostaje ten niesmak dlugiego wczytywania, reczne robienie miniaturek niestety jest dosc uciazliwe poniewaz chodzi tu o duza ilossc zdjec patrzac na wszystkie podstrony i dosc czesta ich rotacje, poza tym dodawane sa czasem tez przez osoby ktorym ciezko by bylo wytlomaczyc o co chodzi z miniaturkami. Może więc jakis preloader ktory by jakos ladnie graficznie oznajmial o ladowaniu calego diva i dopiero po zaladowaniu wszystkich zdjec w tym divie pokazywal jego zawartosc, no ale to juz chyba java i pytanie na na to forum. Jesli jednak ktos wie co zastosowac to chetnie poczytam.
|
|
|
![]()
|
|
Przecież od tego masz PHP żeby ręcznie miniaturek nie robić... napisz sobie skrypt który automatycznie zrobi ci miniaturki z już posiadanych zdjęć oraz taki który będzie robił miniaturki od razu przy wgrywaniu zdjęć na serwer... Na tym forum znajdziesz kupe przykładów do tego...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:54 |