![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jako że dopiero rozpoczynam swoją przygodę z PHP i MySQL, chciałem się coś podszkolić. Zainstalowałem więc najnowsze wersje PHP i MySQL. Serwer IIS na XP. Sprawdzałem najpierw MySQL - działa, tworze nowe bazy danych, użytkowników, tabele i te de. Następnie sprawdziłem PHP zgodnie z poradnikiem za pomocą skryptu <?php phpinfo(); ?> wyświetliło swoje tabele. napisałem mały skrypcik gdyż chciałem się połączyć za pomocą PHP z moją bazą danych, niestety wyskakuje mi Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Inetpub\wwwroot\admin.php on line 2 Skrypt ma postać taką: CODE <?php $link =mysql_connect('localhost', 'root', 'root') or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error()); print ('Połączenie nawiązane'); mysql_close($link); ?> Poszukałem w goglach i tak trafiłem do tematu: http://forum.php.pl/Call_to_undefined_func...ect_t24107.html patrzyłem na porady, stosowałem się do nich, lecz nie pomagało. w php.ini: extension=php_mssql.dll mam bez średnika extension_dir = "D:\PHP\ext" czyli tam gdzie zainstalowałem PHP php.ini mam w katalogu D:\PHP\ i wtedy infophp(); działą, jak go przekopiuje do C:\windows wtedy pisze że nie może wyświetlić strony (Error 500). Mógłby ktoś pomóc? Z góry dzięki. Ten post edytował Marsx 21.03.2008, 18:46:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po przekopiowaniu zmień ścieżkę dostępu do pliku z:
extension_dir = "D:\PHP\ext na extension_dir = "C:\... Powinno zadziałać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że dopiero rozpoczynam swoją przygodę z PHP i MySQL, chciałem się coś podszkolić. Zainstalowałem więc najnowsze wersje PHP i MySQL. Serwer IIS na XP. Sprawdzałem najpierw MySQL - działa, tworze nowe bazy danych, użytkowników, tabele i te de. (...) w php.ini: extension=php_mssql.dll mam bez średnika Zdecyduj się czego chcesz używać... mssql czy mysql... poza tym, po każdej zmianie w php.ini musisz zrestartować serwer www... Ten post edytował nowotny 21.03.2008, 22:28:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nowotny - domyślnie po zainstalowaniu php w php.ini extension=php_mssql.dll miałem już bez średnika. Nic nie zmieniałem tam.
Oczywiście po każdych zmianach restartuje. Sławo - jako że PHP i MySQL mam zainstalowane na dysku D:\ (odpowiednio katalogi PHP i MySQL) to niestety ale twoja opcja nie pomogła. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Ten post edytował Marsx 21.03.2008, 22:36:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę że nie dotarło... to napiszę wielkimi literami: MSSQL TO NIE TO SAMO CO MYSQL...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 17:29 |