![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na swojej stronie w paru miejscach wykonuję kod dodający dane osób do bazy danych. Struktura tabeli wygląda mniej więcej tak: nr,nazwisko,imie,wzrost,waga (struktura przykładowa, dla ułatwienia, w rzeczywistości jest bardziej skomplikowana). Z uwagi na to, że kod taki występuje w paru miejscach chciałem to jakoś zręcznie ubrać w funkcję. Jak już się za to zabrałem, chciałem zrobić to tak, by móc w przyszłości łatwo dodawać dodatkowe kolumny bez zbytniego babrania się w kodzie. Mam do was prośbę o ewentualną ocenę sensowności mojego rozwiązania i o ewentualne uwagi. Myślę, że mogłoby to iść tak: 1. function dodaj($argumenty) { - tutaj właśnie nie wiem czy podać jako tablica, czy wszystkie wyliczać (pierwsza wątpliwość) 2. pobieram nazwy kolumn i rodzaj danych czyli:
3. Dla każdej kolumny (kolumna), za wyjątkiem nr, która jest tupu auto_increment sprawdzam czy istnieje $argumenty['kolumna'], jeśli tak to dodaję do zmiennej $dododania jeśli nie to dodaję do zmiennej $dododania 0 (plus oczywiście wcześniej sprawdzenie inną funkcją poprawności danych sprawdztext() lub sprawdzliczbe() ). 4. INSERT INTO ludzie (pobrane kolumny) VALUES ($dododania). Czy to ma jakiś sens? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. function dodaj($argumenty) { - tutaj właśnie nie wiem czy podać jako tablica, czy wszystkie wyliczać (pierwsza wątpliwość) Jako tablica, będzie ci najłatwiej sprawdzać.2. pobieram nazwy kolumn i rodzaj danych czyli: Tu chyba prostsze będzie zapytanie
. Zakładam, że nie będziesz zmieniał tej struktury zbyt często, więc dobrze by było jakoś te dane zachować. W przeciwnym razie za każdym razem będziesz wykonywał jedne dodatkowe zapytanie. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za rady. Chyba pozostanę przy SELECT, bo daje mi bardziej odpowiednie dla mnie dane (nazwa pola i typ), np. int, text. W przypadku describe dostaję int(4) czy int(255) a to mi niepotrzebne.
Myślę, że jedno zapytanie mnie nie zbawi, nie mam ich zbyt wiele na jednej stronie, najwyżej kilkanaście. Rozważę jednak jakiś sposób na zapamiętanie struktury. Nie wiem tylko jaki. Do pliku gdzieś zapisywać? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:46 |