![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otóż we flashu stworzyłem moduł do niedeformującego skalowania obrazka do określonej rozdzielczości (taki, że obcina obrazek, jeśli jest inny współczynnik krawędzi)
ale teraz potrzebuję pobrania takiego obrazka już z serwera. wiem, jak załadować obrazek do php, ale potrzebuję informacji jak zrobić: mając kanwas np 200x200 wczytać obrazek 400x200 i przesunąć go o 100px w lewo by obrazek był wyśrodkowany (tak, by po prawej i lewej stronie był obcięty o 100px) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej.
http://uk2.php.net/imagecopyresampled i reszta z tej rodziny. Poczytaj w manualu i obejrzyj przyklady, napewno pomoze. -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś pomagałem komuś z pewną funkcją, która miała dokładnie taką funkcjonalność, którą wymagasz. Mam nadzieję że się nie obrazi, jeżeli udostępnię ją Tobie
![]()
i używasz (w opisanym przypadku) to tak: ![]()
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
złoty człowieku!
imagejpg linia 129 zapisuje na dysku? bo chciałbym niezapisując zwrócić z header wiem, mogę readfile i dopiero wywalić, ale obrazków chyba nie trzeba zapisywać na dysku by wyświetlić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast tego:
Możesz dać takie coś:
Wtedy obrazek się wyświetli bezpośrednio. Możesz jeszcze tylko wymazać $a_destination_file z argumentów funkcji ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
mam dzisiaj szczęśliwy dzień
![]() multidownload i resampling mam ju z za sobą ![]() dzięki jeszcze raz ! jeszcze pytanie... jeśli mamy do czynienia z fill, a nie crop to da się zrobić (oczywiście png) aby zamiast białego pola było przeźroczyste? |
|
|
![]()
|
|
Zaraz po zadeklarowaniu zmiennej $background dodaj:
Nie dam głowy, że zadziała ![]() Pozdrawiam -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
no i nie zadziałało.. ale zmodyfikuję php tak, żeby zeskalował tylko i zamiast białego tła (fill mode) zmniejszyć kanwas>> może ktoś chce mi pomóc?
to jest problem na google: php image fill transparent shows white |
|
|
![]()
|
|
Taka funkcjonalność jak chcesz również jest w tej funkcji przecież
![]()
A co do przezroczystości to nie wiem, na pewno zwracasz obrazek jako png? (inny nałówek, imagepng() zamiast imagejpeg()) ? Ten post edytował l0ud 14.03.2008, 22:32:58 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
już wszytko tak ustawiłem i nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Cytat już wszytko tak ustawiłem i nie działa Nie rozumiem, co konkretnie nie działa? -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
białe tło zamiast transp.
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem co Ci nie działa. Ja zrobiłem sobie przed chwilą taki kod:
I działa bez problemu. Tzn boki nie są białe, a przezroczyste. Oczywiście nie wszystko to obsługuje - IE pokaże szare boki. Jeżeli chcesz jednak je po prostu uciąć zamień 'fill' na auto (wywołując funkcję) i w miejsce 200 200 wpisz maksymalne wymiary. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na IE też jest sposób.
http://www.daltonlp.com/view/217 -------------------- cout<<"Po co się patrzysz w ten podpis" <<endl;
cout<<"Cpp rox!"; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:39 |