![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam właściwe problem logiczny i co sie z tym wiąże problem z konstrukcja zapytania mysql do inserta :<
Mam 3 tabelki o kolumnach klucze są nadto wyraźne ![]() 1 id_stopien stopien 1 marynarz 2 oficer 2 id_data data 1 data 2 data 3 id_stanowisko id_stopien id_data stanowisko kod do radio:
formularz
wiem ze najpierw wysyłam date do swojej tabelki z formularza ale jak skonstruować inserta Więc tak tabelka nr 1 ma dane które sie nie zmieniają nie usuwaj i nie dodaje sie do nich nic tabelka nr 2 poprzez formularz i insert dodaje datę i tabelka nr 3 wszystkie te elementy prezentuje, i tu tkwi problem formularz prezentuje sie następująco tabelka 1 jest elementem formularza i za pomocą php wyciągam go z bazy i robie na radio Chodzi mi o to jak zrobić insert do tabelki 3 skoro $_post z radio oraz text boxa dodającego jest przesyłany w formie wartości tekstowej nie wartości id_stopien a to muszę umieścić Wychędożyłem takie zapytanie:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowo masz formularz:
to zapytanie dodające nick do bazy powinno tak wyglądać:
A ty masz jakoś pomieszane tam, poza tym po co walisz select w values? Tam powinny być wartości a nie wybieranie czegoś z bazy Wklej kod całego formularza z którego chcesz dodać dane do bazy, oraz cały kod który jest odpowiedzialny za dodanie danych do bazy, bo jak na razie u Ciebie wychodzi jakaś mieszanina. Ten post edytował ExPlOiT 10.03.2008, 12:26:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm Może za dużo na raz
![]() ograniczę sie do prostej rzeczy Powiedzmy 3 tabelki InnoDB id_stopien | stopien 1 | stopien 2 | stopien id_data | data 1 | data 2 | data id_stanowisko | id_stopien | id_data|opis Relacje cascade OnUpdate i On delete formularz: plik form_op.php dodaje do bazy dane najpierw do tablki datowej:
potem do tableki stopnia
teraz chodzi o to jak dodać dane do tabeli numer 3 i jeszcze wartości kluczy obcych w tabelce 3 są ustawione na not null i sie zastanawiam czy powinno być na null. chodzi o przydział kluczy z dwóch powyższych tabelek to znaczy ze za pomoca klucza ktory jest insertowany do tabelki nr 3 pobierana jest z niej odpowiednia wartosc dla klucza numer 3 ![]() hmm moje próby kończą sie zawsze błedem Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails Ten post edytował Muadib 11.03.2008, 11:37:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |