![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam mały problem z zapytaniem:
Wszystko dobrze pobiera czyli: nazwę forum, ilość postów i ostatni post. Tylko jest jeden problem zamiast pokazywać ostatni post pokazuje pierwszy post. Próbowałem zrobić ORDER BY webhot_forum_kat.data DESC ale wtedy wszystko wywara według daty nazwę, ilośc postów itd. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiscie zlozone (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Zastanawia mnie cos...
Co to jest kat? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż kat pochodzi z tabeli webhot_forum_post i okresla ID z webhot_forum_kat czyli do której kategorii post należy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pracuje na mySQL (dawne czasy), ale z tego co pamietam zawsze odwolywalem sie do konkretnych tabel w JOINach... LEFT JOIN zawsze wyrzuci Ci duplikaty przy probie sortowania - trzeba uzyc GROUP CONCAT na kolumny, ktore zwracaja duplikaty (nie wiem ktore to w Twoim przypadku, rozkmin sam i podmien)
Tak na zywca pisze, wiec moze nie byc do konca poprawnie, wiec pokombinuj z tym GROUP CONCAT:) [edit] Nie jestem pewny, ale moze tez byc tak, ze GROUP BY powinno byc tozsame z ORDER BY - ale to tak gdybam sobie. Pracuje na ORM glownie i zapytan do bazy nie wysylam prawie wcale:) Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem. Ten post edytował specialplan 7.03.2008, 10:41:16 |
|
|
![]()
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tytuł tematu nie spełnia wymagań regulaminu działu przedszkole. Zamykam. Prześlij poprawną formę do moderatora to otworzy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:51 |