![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym, aby część tekstu przenosiła się na drugą stronę, jeśli nie mieści się w wysokości strony, np. tu:
http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/sh...o=moto&id=4 'Over 130...' powinno być na drugiej stronie. Próbowałem liczyć znaczniki załamań linii, ale to nie zawsze jest wymierne, ponieważ dłuższe linie są zawijane. Myślałem też, żeby liczyć znaki w linii i rozpoznać zawijanie, jeśli jest więcej, ale to też różnie wychodzi. Macie jakiś pomysł? Tu mój kod:
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstaw znacznik. Wordpres wstawia <!--more--> . Musisz pamiętać tylko o tym aby go nie wyświetlać na stronie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem. Mógłbyś coś więcej napisać?
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stwórz jakiś pseudoznacznik ( np. <!--more-->) Podczas wczytywania strony rozbij za pomocą np. explode tekst - explode('<!--more-->', $text) i wczytaj ten element tablicy jaka jest strona.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko chodzi jak to podzielić
![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No może niejasno napisałem. Wiem, jak podzielić, tylko nie wiem, w którym momencie tekstu miałbym wstawić ten znak? Chodzi o to, aby wysokość strony była stała. Czyli jeśli wysokość bloku tekstu jest większa niż miejsca, część przenosi się na drugą stronę.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a szerokość strony jest stała czy zmienna?
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Stała, ok. 460px.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to ciężko. Musisz sobie poobliczać wielkość X*Y jednego znaku (i pamiętaj że np. "i" ma inną szerokość od "w") i później pamiętać o \n itp. itd. etc. etc. Jednym słowem mówiąc - bez sensu. Bardzo dużo pracy a wyniki nie będą wspaniałe. Lepiej się pofatygować ze specjalnym tagiem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tzn. jak pofatygować ze specjalnym tagiem?
|
|
![]()
|
|
Jak to jak?
No przecie było powiedziane. Ten post edytował radex_p 7.03.2008, 08:05:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No zasadniczo chodzi o to abyś podczas tworzenia/edytowania tekstu sam wstawiał znacznik <!-- more --> i potem go wykorzystał przy tworzeniu strony.
-------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
To zasadniczo ja to wiem.
Chodzi mi o to, skąd wiedzieć, gdzie ten znak wstawić? -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
OMG! Wstaw go sobie tam gdzie sobie zażyczysz. A jak nie będzie równo to przesuń. Nie stwarzaj niestworzonych problemów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie stwarzam problemów, tylko zauważ, że każdy wstawi inny opis z różną ilością załamań wymuszonych i naturalnych, a dla niektórych w ogóle nie będzie potrzebna druga strona, bo się zmieści. Po prostu mnie nie zrozumiałaś :]
Może ktoś ma pomysł, jak to zrobić? -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
Jaki znowu inny opis?! Wyrażaj się jasno, bo ja nie wiem w końcu, czy chodzi o jakieś komentarze userów, czy masz lay z szerokością w procentach, w każdym bądź razie o ile dobrze zrozumiałem (a pewnie tak nie jest) to co chcesz osiągnąć nie jest (sensownie) wykonalne. Obliczenie szerokości znaków to kupę roboty, a i tak nie będziesz miał fajnych efektów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak się składa, że nie ja to ustalam, jak ma wyglądać.
To jest ogłoszenie i każdy może napisać, co chce. A mi chodzi o to, żeby wysokość strony była stała, więc jeśli tekstu jest za dużo część powinna zostać przeniesiona na drugą stronę. I pytam, jeśli jest to możliwe, jak to zrobić. -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
No to ja ci (po raz n-ty) odpowiadam:
Teoretycznie jest możliwe: Cytat Musisz sobie poobliczać wielkość X*Y jednego znaku (i pamiętaj że np. "i" ma inną szerokość od "w") i później pamiętać o \n itp. itd. etc. etc. Praktycznie nie: Cytat Jednym słowem mówiąc - bez sensu. Bardzo dużo pracy a wyniki nie będą wspaniałe. Więc czy nie lepiej po prostu zrobić ograniczenie ilości? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki w każdym razie, trzeba przemyśleć faktycznie, czy warto.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:59 |