![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanko... Czy można wyszukiwać jakiegoś rekorda w tabeli przez dodanie dwóch warunków?? I jeszcze jedno pytanie. Jaki trzeba wpisać warunek aby nie pokazywało mi rekordów w których nie ma jednego pola wypełnionego i jest puste?? Proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi ci o szukanie za pomocą like?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
chodzi ci o szukanie za pomocą like? A co to ma do rzeczy? Możesz wyszukiwać rekordy, które spełniają dwa (lub więcej) warunki jednocześnie:
Jeśli chciałbyś wyszukać rekordy spełniające jeden lub drugi warunek to zmieniasz AND na OR. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A co to ma do rzeczy? Możesz wyszukiwać rekordy, które spełniają dwa (lub więcej) warunki jednocześnie:
Jeśli chciałbyś wyszukać rekordy spełniające jeden lub drugi warunek to zmieniasz AND na OR. O to własnie chodziło:) Dzieki A jak zrobić żeby mi nie wyszukiwało pustych rekordów. Chodzi mi o to że mam tabele. I chce wyszukać rekord według dwóch kryteriów. Jedna kolumna w tabeli jest obowiązkowa i do niej przypisuje pierwsze kryterium. A druga kolumna jest nieobowiązkowa i do niej przypisuje drugie kryterium. I nie chce żeby mi pokazywało rekordów, w których w tej drugiej kolumnie nic nie ma. Jak to można zrobić?? Problem udało mi się już rozwiązać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował Puzi 28.02.2008, 19:52:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 10:20 |