![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiś czas temu, w związku z żałobą narodową, miałem "problem" z szybkim przerobieniem strony na czarno-białą. Nie było problemu z tekstem i kolorami na stronie natomiast zmiana wszystkich plików graficznych nastręczała problemów.
PHP ma co prawda filtr do przerabiania grafik na grayscale, ale w przypadku animowanych gifów powodowało to wyłączenie animicji - widoczna była tylko pierwsza klatka. Z tego też względu napisałem skrypt, który podmienia tabelę kolorów w Gif'e na odcienie szarości, nie naruszając reszty struktury pliku GIF. Mam nadzieję, że się w najbliższym czasie "nie przyda".
Powód edycji: poprawienie bbcode
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
hmm. Nawet fajne - przydatne (nie sprawdziłem jeszcze, czy działa).
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie działa, nie obsługuje przezroczystości w png'ku (tylko to testowałem). Szkoda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Wiem, że to wina GD, no ale nie chodzi ;/ Macie jakieś pomysły na naprawę ? :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest to wydajne rozwiązanie.
Myślę, że da się to zrobić w JavaScripcie po stronie klienta ale jeszcze nie wiem jak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Da się? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie się da, ale czemu ma odpowiadać za to klient. Na słabych kompach może strona wolno chodzić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma sensu robić coś takiego w JS i za każdym uruchomieniem zamulać przeglądarkę. Lepiej przekonwertować obrazki raz. Potem wszytko będzie siedzieć w cache przeglądarki i śmigać normalnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zgodzę się z wami. Wyobraźcie sobie proces przemielenia takiego onetu od strony serwera, a np zrobienie tego po stronie klienta w szybki sposób...
|
|
|
![]()
|
|
@GrayHat
Ale czemu to użytkownik ma dbać o zmianę wyglądu strony. Ja np. nie chce, żeby było szare wszystko jeśli mój komputer ma za to odpowiadać. Nie lepiej przemielić to raz i wrzucić do cache niżeli mielić miałby każdy user? (a troche ich tam wchodzi). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego zrobiłem to po stronie serwera:
1. wyłącznona java script w przeglądarce 2. przeglądarki telefoniczne - palmtopy (moc procesora o ile jest JS) 3. system wyszarzania DirectX działa tylko z IE. Można co prawda jednorazowo batchem przerobić grafiki, jednak chcę aby zmiana wyglądu nastąpiła po przestawianiu flagi w konfiguracji serwera. Postaram się jeszcze znaleźć strukturę pliku PNG i zrobić zmianę z przezroczystością. MD |
|
|
![]()
|
|
Jakbyś mógł, byłbym wdzięczny. Cały mój serwis stoi na png'kach (z przezroczystościami procentowymi gdzieniegdzie) i powiem szczerze że ciężko by było zmieniać to ręcznie. :] Ogólnie niezła robota ^^
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:30 |