![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hejka -> mam dwie daty początkową i końcową. Obliczam sobie różnicę między tymi datami i teraz.
$data_temp=$dataStart; w pętli for (i=1,1<=roznicazodejmowaniadat,i++) { Jak sprawdzić czy $data_temp -> jest weekendem Jak zwiększyć $datą_temp o jeden } Innymi słowy chcę sprawdzić ile mieści się dni "roboczych" w podanym zakresie dat -> wyraz roboczych jest w cudzysłowie bo nie przewiduję świąt ruchomych itp. Dzięki za podpowiedź. pzdrk. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie napisałeś w jakim formacie masz daty, ja zakładam, że jest to UNIX_TIMESTAMP, a jeśli nie to funkcja strtotime() ładnie Ci na taki ze stringa przerobi
generalnie weeken do tylko sobota i niedziela, aby sprawdzić, który to dzień tygodnia wystarczy użyć date() w następujący sposób:
|
|
|
--kropla-- |
![]()
|
Goście ![]() |
zgodzę się natomiast muszę sprawdzić czy w podanym zakresie jest weekend czyli muszę w pęttli for zwiększać datę o 1 i sprawdzać czy data ta to sobota albo niedziela i tego nie wiem
jak zwiększyć mogę datę o jeden uwzględniając np takie zjawiskko żeby nie dostać daty 30 luty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to powinno być chyba tak
i nie interesuj się zmianą miesiąca funkcja o tym pomyśli Ten post edytował Chrom 23.02.2008, 00:09:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:57 |