![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypt "tłumaczący" przyjazne url'e należy trzymać w pliku index.php, ma tłumaczyć adresy i kierować zawsze na index1.php...
W index1.php jest już layout i cała reszta kodu, natomiast wszystkie linki muszą kierować znowu na index.php Jest jeden problem, w tym wypadku adresy w stylu www.strona.pl/index.php/aktualnosci/sportowe/1234 działają, ale po przetłumaczeniu ich na postać ?...&...& i wysłaniu w nagłówku, w adresie przeglądarki widnieje znowu ?...&...& jest na to rada? Witam, Pomyślałem, że czas zmienić brzydgie adresy na coś bardziej przyjaznego. Po lekturze kilku artykułów wybrałem metodę, która na daną chwilę najbardziej mi się podoba, artukuł znajduje się tutaj: http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/pomys.../przyjazne_urle Polega na podzieleniu adresu aktualnosci/sportowe/1323 na elementy tablicy i odpowiada to index.php?s=aktualnosci&dzial=sportowe&id=1232 Tak przetłumaczony adres wysyłam nagłówkiem i otwiera sie odpowiednia strona. Ten post edytował windman 19.02.2008, 23:34:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale dlaczego chcesz to tłumaczyć? Nie możesz po prostu zostawić to w tablicy na potrzeby index.php? Dlaczego chcesz to wysyłać nagłówkiem?
aktualnosci/sportowe/1323/25 index.php powinien traktować jako na przykład:
w nice urls chodzi o to, żeby dla index.php $_GET to była czarna magia, więc translator adresów to niezbyt dobry pomysł. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwnie się za to jakoś zabierasz
![]() Ja bym dał w htaccess: Cytat RewriteRule /(.*)/([A-Za-z0-9]).html index.php?gets=$1&action=$2 Później w php dajesz:
i linki wyglądają tak: mojastrona.pl/nazwa_zmiennej,wartosc_zmiennej/[...]/Akcja.html np. site.pl/page,2/Articles.html site.pl/id,208/view,print/Articles.html :] Ten post edytował bim2 22.02.2008, 11:55:56 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 23:00 |