![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Jestem jeszcze dość początkujący w PHP, a potrzebuje zrobić skrypt, który gdy strona z linku jest niedostępna będzie przekierowywał na alternatywną stronę(np. mam na stronie link do strony http://subdomena.domena.pl i gdy strona ta jest dostępna po kliknięciu na link wchodzę na stronę, ale gdy strona jest niedostępna chcę żeby po kliknięciu na link uruchamiała mi się strona alternatywna http://domena.pl/katalog/index.php). Nie mam żadnych pomysł na to, więc czy mógłby mi ktoś pomóc, bardzo o to proszę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrobić np. rozbijając pierwszy adres przy pomocy explode(), a aby przekierować na inną podstronę wysyłasz odpowiedni nagłówek funkcją header(). Przykłady użycia funkcji w manualu. Bardziej elegancko można to zrobić używając np. dyrektywy RedirectMatch serwera Apache (jeśli na takim pracujesz).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc, ale szczerze to niewiele zrozumiałem z tego co napisałeś:) Pracuje na serwerze w az.pl i z tego co wiem jest to Apache. Ale jeśli chodzi o tą dyrektywę czy te funkcje to kompletnie sobie nie poradzę, bo z PHP dopiero nie dawno zacząłem pracować. Jeśli byś mógł to bardzo bym cię prosił albo o dokładne instrukcje co do tej dyrektywy lub konkretny skrypt z tymi poleceniami.
Ten post edytował npachel 11.02.2008, 20:59:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tego jeszcze zainteresuj się wildcardami
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2007 Skąd: NiEmIaStO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też przekierować nieistniejący link przy pomocy regułek w htccess na np stronę główną:
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*) index.php jesli to oczywiście jest Apache |
|
|
![]()
|
|
Ale mi chodzi o to żeby tylko jeden konkretny link gdy akurat jest nieaktualny był przekierowywany na alternatywny, a nie wszystkie nieaktywne linki na jeden alternatywny adres.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:34 |