![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Kod DECLARE @nazwiska table (nazwisko nvarchar(128)) INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Romik') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Gardzielewski') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Wysocki') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Migalski') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Sztucki') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Styburski') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Piotrowiak') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Suchogórski') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Mrozowski') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Szuba') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Stawska') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Ciechański') INSERT INTO @nazwiska (nazwisko) VALUES ('Grzegrzółka') UPDATE dbo.osoby SET nazwisko = (SELECT TOP 1 nazwisko FROM @nazwiska ORDER BY NEWID()) Mam tabele dbo.osoby zawierajaca pole nazwisko. Chcialby losowo zamienic wszystkim zazwiska na inne. Tworze zatem tymczasowa tabele wypelniona roznymi przypadkowymi nazwiskami. Problem polega na tym: chce zrobic UPDATE taki, ze wszystkim osobom z tabeli dbo.osoby chce zalosowac nowe nazwisko z tabeli tymczasowej. Nie wiem jednak jak losowac rekord z tabeli (tzn nie wiem czy NEWID() jest dobrym rozwiazaniem) oraz nie wiem jak zrobic, zeby podzapytanie SELECT wykonywalo sie osobno dla kazdego UPDATEowanego rekordu. Na razie raz losuje i wrzuca wszystkim to samo nazwisko... PS nazwiska moga sie powtarzac |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:51 |