![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2006 Skąd: BB Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce takie forum:
Temat główny 1)odpowiedz ----1a) odpowiedz do odpowiedzi 1 -------1aa) odpowiedz do 1a -------1ab) odpowiedz do 1a -----------1aba) odpowiedz do 1ab -----------1abb) odpowiedz do 1ab ---------------1abba) odpowiedz do 1abb -------1ac) odpowiedz do 1a 2)odpowiedz -----2a) odpowiedz do odpowiedzi 2 3)odpowiedz Może mnie ktoś nakierować jak ułożyć to w bazie ? Wiem ze długa droga do tego ale od czegoś muszę zacząć. Musze mieć jakąś koncepcję. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jedyne co mi przychodzi na myśl to w odpowiedzi zapisywać id posta, na który została ona udzielona. Potem przy wyświetlaniu pobierasz wszystkie odpowiedzi przypisane do danego ID
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2006 Skąd: BB Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To na pewno ale jak poradzić sobie z wyświetlaniem tych postów. W moim przypadku to nie jest "jeden pod drugim".
Ostatni wpisujący sie do tematu, który wpisze sie pod 1szą odpowiedzią może być na samej górze strony.(jako 2ga odpowiedz patrząc od góry) Cytat 1)odpowiedz
----1a) odpowiedz do odpowiedzi 1 2)odpowiedz -----2a) odpowiedz do odpowiedzi 2 3)odpowiedz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy wyświetlaniu każdego posta po kolei sprawdzasz czy udzielono na niego odpowiedź, jeżeli tak, robisz wcięcie i wyświetlasz odpowiedzi, poten następny post i znowu
Kod odpowiedź [sprawdzasz, czy są odpowiedzi... nie, to dalej] odpowiedź 2 [sprawdzasz czy są odpowiedzi... tak, ok, wcięcie i pobierasz posty z id odpowiedzi 2.] itd. Edit: Pewnie istnieją bardziej wydajne sposoby, ale na razie ten tylko mi przyszedł do głowy. Pozdrawiam Ten post edytował Virti 10.02.2008, 16:48:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zwykłe drzewko jest. Zapisuj poprostu id rodzica:
1. pierwszy post 1.1 odpowiedz 1.1.1 odpowiedz do odpowiedzi 1.2 druga odpowiedz 2. drugi post chcesz pobrac tylko post 1 to bieszesz wszytko co w parent_id zawiera 1. (bez kropki na początku!) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:52 |