![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
uzywam servera krasnal 2.7 http://www.pablo.wzieu.pl/krasnal/KRASNAL-Serv-2.7.exe, mam pytania zwiazane z poleceniami mysql, 1. moglby mi ktos powiedziec jak przy pomocy mysql.exe polaczyc sie z baza danych? 2. moze ktos mi powiedziec co jest zle w nastepnujacym poleceniu?
zauwazylem rowniez ze polecenia z skladnia union tez nie dzialaja, moze mi ktos pomoc? to polecenie nie dziala mi na zadnej bazie, ale podam przyklad takiej, na ktorej sam sprawdzam:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
UNION w mysql działa jak najbardziej.
AD1 ) aby połączyć się poleceniem mysql z bazą danych musisz mieć zainstalowanego mysql i uprawnienia do połączenia z danym serwerem mysql. Np. nie wszystkie serwery mysql w necie pozwalają na zdalne łączenie z bazą danych, a jedynie na połączenie lokalne (ze skryptów znajdujących się na serwerze). Aby się o tym przekonać wchodzimy w wierszu poleceń (menu start/uruchom/cmd) do katalogu bin w instalacji mysql. Tam wykonujemy polecenie: mysql -h nazwaserwera -u user -p #padnie prośba o podanie hasła #jeżeli mysql działa na innym porcie niż 3306 wtedy dodajemy flagę z portem (tutaj 3305): mysql -h nazwaserwera -P 3305 -u user -p Potem zostaniemy albo zalogowani do serwera albo logowanie zostanie odrzucone. Po zalogowaniu musimy wybrać bazę danych: use nazwabazy; #listę dostępnych baz możemy wyświetlić poleceniem: show databases; AD2) Prawdopodobnie union Ci nie działa bo próbujesz złączyć tabele o innym kształcie. Pierwsza tabela ma 3 pola, druga 2. Musisz wybrać tylko 2 pola z pierwszej,albo w zapytaniu do drugiej dodać np. pole o wartości null, wtedy UNIOn zadziała. Można łączyć UNION tylko wyrażenia zwracające taką samą ilość pól. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki, ale
AD2) Prawdopodobnie union Ci nie działa bo próbujesz złączyć tabele o innym kształcie. Pierwsza tabela ma 3 pola, druga 2. Musisz wybrać tylko 2 pola z pierwszej,albo w zapytaniu do drugiej dodać np. pole o wartości null, wtedy UNIOn zadziała. Można łączyć UNION tylko wyrażenia zwracające taką samą ilość pól. Kod CREATE TABLE `a` ( `a` varchar(40) NOT NULL default '' ) TYPE=MyISAM; CREATE TABLE `b` ( `a` varchar(40) NOT NULL default '' ) TYPE=MyISAM; to sa dokladnie takie same tabele ;/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:11 |