![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam nietypowy problem, z którym niestety nie potrafię sobię stąd moja prośba o pomoc. Mam stronę w której includuję formularz Strona w której występuje polecenie includowania ma zawarte w head:
includowany formularz nie zawiera żadnego kodowania bo (powienien) przejąć kodowanie strony w którą został wrzucony baza Mysql (5) na Ubuntu ma ustawione kodowanie utf8_general_ci tabele też ... co robię nie tak że wysyłany przez formularz napis "ąłźćś" zapisywany jest w bazie jako krzaki "ąłźćś" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po połączeniu z serwerem bazy danych i wybraniu konkretnej bazy, wysyłaj takie zapytanie:
-------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dokłądnie ten sam błąd miałem, zrobiłem to co jest zawarte w sugestii powyżej i zamiast ążśźęćńół w bazie mam Ä
ĹźĹĹşÄÄĹĂłĹ
zapisywałem ążśźęćńół. co zrobić, żeby baza trzymała dane w tym kodowaniu, w którym wysyłam je ze skryptu ![]() |
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok już mam - zamiasr latin2 dałem utf8 i działa ok
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |