![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otrzymałem gotowy projekt, w którym powinienem nanieść zmiany. Jedną z nich jest stworzenie strony z planami zajęć. Niżej podany kod generuje na stronie listę z wykazem kierunków, a każdy wpis listy posiada postać hiperłącza. Po kliknięciu powinien zostać pobrany plan zajęć w pliku .doc Niestety, otrzymuję jedynie komunikat:
"403 Forbidden. You don't have permission to access this document." W zakresie PHP nie jestem ekspertem, więc życzliwe osoby proszę o pomoc i z wyprzedzeniem składam podziękowania. Jeśli w trakcie przeszukiwania forum przeoczyłem podobny temat, proszę o link do niego. Moje podejrzenia padają na fragment kodu: <a href="./pliki/plany/"'.$row['nazwa'].'>'.$row2['nazwa'].'</a> ponieważ na stronie otrzymuję odnośnik do: www.xxx.pl/pliki/plany bez odniesienia do konkretnego pliku .doc, a wydaje mi się (chociaż nie wiem czy słusznie), że powinno być: www.xxx.pl/pliki/plany/xxx.doc Proszę o ewentualne wyprowadzenie z błędu.
Powód edycji: dodałem bbcode (cysiaczek)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 403 Forbidden. You don't have permission to access this document. podstawy angielskiego się kłaniają... nudzę się, więc przetłumaczę: 403 Zabronione. Nie posiadasz uprawnień dostępu do tego dokumentu. Teraz już chyba jasne, że PHP nie ma z tym nic wspólnego - na serwerze masz źle przydzielone uprawnienia dla plików które chcesz udostępniać. W najprostszym przypadku ustaw prawo odczytu dla wszystkich i będzie ok... Ten post edytował nevt 31.01.2008, 11:50:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdeczne dzięki. Nie byłem pewny czy dostępu nie zabrania baza danych. W katalogu z plikami do pobrania umieściłem plik .htaccess z zawartością: Access allow all, ale niestety nadal nie można pobrać plików. Jeśli możesz kilka słów więcej na ten temat, pozostanę bardzo zobowiązany.
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Ale człowieku co to za kod? PDO i tradycyjna obsługa bazy? Coś Ty czytał? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess kontroluje uprawnienia via web server... a twój problem to uprawnienia na poziomie systemu plików systemu operacyjnego... jesli to linux to odpal mc - zaznacz pliki i nadaj prawo odczytu dla wszystkich - i już...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:13 |