![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy to jest mozliwe ze po moim skrypcie moze pasc wogole MySQL?
Moj licznik online wyglada tak: [php:1:7dbedc49ca]<?php $koniec = date("Y-m-d H:i:s"); $poczatek = time(); $aktywnosc = time()-180; $sesja = session_id(); $url = $_SERVER['REQUEST_URI']; $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $zapytanie1 = "DELETE FROM ".$dbprefix."_online WHERE poczatek < $aktywnosc"; $wykonaj1 = mysql_query($zapytanie1); $zapytanie2 = "SELECT sesja FROM ".$dbprefix."_online WHERE sesja='$sesja'"; $wykonaj2 = mysql_query($zapytanie2); $sprawdz2 = mysql_num_rows($wykonaj2); if($sprawdz2 != "0") { $zapytanie3 = "SELECT * FROM ".$dbprefix."_online WHERE sesja='$sesja'"; $wykonaj3 = mysql_query($zapytanie3); $wiersz3 = mysql_fetch_array($wykonaj3); $zapytanie4 = "UPDATE ".$dbprefix."_online SET id_nick='$id', poczatek='$poczatek', koniec='$koniec', url='$url', ip='$ip' WHERE sesja='$sesja'"; $wykonaj4 = mysql_query($zapytanie4); } else { $zapytanie5 = "INSERT INTO ".$dbprefix."_online SET id_nick='$id', poczatek='$poczatek', koniec='$koniec', url='$url', ip='$ip', sesja='$sesja'"; $wykonaj5 = mysql_query($zapytanie5); } $zapytanie6 = "SELECT * FROM ".$dbprefix."_online"; $wykonaj6 = mysql_query($zapytanie6); $sprawdz6 = mysql_num_rows($wykonaj6); $online = $sprawdz6; if($online == '1') { echo "$online osoba"; } elseif(($online > '1') && ($online < '5')) { echo "$online osoby"; } elseif($online > '4') { echo "$online osób"; } echo " <a href="online.php" class="status">online</a>"; ?>[/php:1:7dbedc49ca] Czemu ten skrypt zawiesil juz 3x moja cala baze MySQL?? Ogladalnosc nie jest taka wielka, max 40 osob/dzien ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:811ccbba61]<?php
$zapytanie5 = "INSERT INTO ".$dbprefix."_online SET id_nick='$id', poczatek='$poczatek', koniec='$koniec', url='$url', ip='$ip', sesja='$sesja'"; [/php:1:811ccbba61] To chyba nie jest poprawna skłądnia INSERT :? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:855ab8a636]<?php
$zapytanie5 = "INSERT INTO `".$dbprefix."_online` (id_nick, poczatek, koniec, url, ip, sesja) VALUES ('$id', '$poczatek', '$koniec', '$url', '$ip', '$sesja')"; ?>[/php:1:855ab8a636] I wszystko jasne... P.S. To mój 230 post - jak V w sieci energetycznej... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [php:1:86d419d145]<?php
$zapytanie5 = "INSERT INTO ".$dbprefix."_online SET id_nick='$id', poczatek='$poczatek', koniec='$koniec', url='$url', ip='$ip', sesja='$sesja'"; [/php:1:86d419d145] To chyba nie jest poprawna skłądnia INSERT :? :roll: W MySQLu jest poprawna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czemu ten skrypt zawiesil juz 3x moja cala baze MySQL??
Możesz sprecyzować, co znaczy zawiesił? Czy serwer dalej pracuje (jest proces) czy nie? Jeśli pracuje to czy istnieje możliwość zalogowania się, ew. jakie obciążenie procesora zużywa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe no serwer nie jest moj, ale z tego co sie orientuje to moj skrypt zawiesil baze, ze przez ponad godzine serwer byl bez bazy! Czy to moze byc spowodowane??
-------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Cytat hehe no serwer nie jest moj, ale z tego co sie orientuje to moj skrypt zawiesil baze, ze przez ponad godzine serwer byl bez bazy! Czy to moze byc spowodowane??
Gadał dziad do obrazu... To, że się ,,zawiesił'' to już wiemy. Opisz objawy, a jak nie wiesz to zapytaj administratora co się działo. Kod który podałeś nie wygląda na taki, który mógłby dobić bazę, więc raczej nie tu jest problem. |
|
|
![]()
|
|
hehe tyle co mi powiedzial admin to to ze padl MySQL i caly serwer byl bez niego, czyli inne strony tez nie dzialaly na MySQL'u
A moja tabela padla, ze musialem ja usunac i wstawic na nowo, bo starej nie moglem juz odzyskac, pisalo ze nie ma chyba jakiegos pliku .MYI (czy cos podobnie) -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
daj chociaż logi z MySQL'a (error.log ?)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak moge Ci to dac, jesli to nie moj serv?
Jedynie co admin mi przeslal to SHOWPOCCESSLIST (nie wiem jak to dokladnie sie pisze) i jakies 40 rekordow ostatnich moich, i napisal ze jesli jeszcze raz sie to powtorzy to zablokuje mi konto - MySQL byl nieczynny ponad godzine -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
No to pokaż to, cholercia..
Dotatkowo admin powinien ci przesłać error logi bazy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no nie mam tego szczerze, ale postaram sie to przedstawic tyle ile zapamietalem
najpierw byl id, moja nazwa, host, baza, query, czas, no i przeslal mi to, i teraz boje sie dac te skrypt na strone bo znow zawiesi cala baze i admin zablokuje mi konto ;/ co mam robic? -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Idż do wóżki.
Jakbyś był chociaż na tykle mądry, zepokazałbyś np./ ostatnie zapytanie, to może coś by się dało wywnioskować. A tak, wątek się nadaje do usunięcia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
poczekajmy, napisalem do admina, moze on ma to gdzies zachowane
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:35 |