![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo ja jestem jakiś inny, albo algorytmy wyszukiwania tracą swoją funkcjonalność z dnia na dzień.
Już tak mam, że uczę się poprzez praktykę - nigdy nic mi nie dało siedzenie przy książkach, jak chciałem się nauczyć php to od razu zacząłem tworzyć systemy newsów z panelem administracyjnym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . A teraz zaczynam przygodę z AJAX'em (w moim stylu właśnie). Chciałbym więc dodać do bazy danych nowy rekord wykorzystując AJAXa. Mam zwykły formularz: Kod <form action="submit.php" method="post"><table> <tr><td>Article title: </td><td><input type="text" name="article_title" size="50" maxlength="100" /><td></tr> <tr><td><input type="submit" name="submit_article" value="Submit" /></td></tr> </table></form> W pliku submit.php jest wszystko co ma dodać dane do bazy - sprawdzenie poprawności danych z POST, otwarcie połączenia, zapytanie, zamknięcie połączenia, voila. Chciałbym, aby po naciśnięciu 'Submit' nowy rekord został dodany w tle, a w miejscu formularza ma się pojawić miła dla oka informacja o dodaniu (bądź niedodaniu) rekordu. How to? Po dwóch dniach wysiadłem - na forum znalazłem coś o advAjax, jednak na tej stronie niczego konkretnego się nie dowiedziałem. Znalazłem jakieś przykłady z jQuery i na przykładach się skończyło. Próbowałem nawet analizować i metodą prób i błędów modyfikować różne AjaxContact itp. Nigdzie jednak nie znalazłem czarno na białym jak wykorzystać jakąkolwiek bibliotekę do tego typu "dynamicznego" dodania rekordu w tle. Byłbym więc wdzięczny, jeśli ktoś wyjaśniłby mi całą ideę stojącą za dodawaniem rekordu w tle wraz z przykładami czarno na kremowym. Edit No to może chociaż ktoś zna jakąś stronę, gdzie znajdę odpowiedź? Ten post edytował Riff 29.01.2008, 16:14:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat No to może chociaż ktoś zna jakąś stronę, gdzie znajdę odpowiedź Nie mam zbytnio czasu by ci wyjasniac jak sie to robi, podam ci wiec linka do mego projektu: http://nospor.pl/actionsmanager.html Robi defacto to co chcesz. Wysyla ajaxem jakąs akcje, w miedzyczasie wyswietla okno informacyjne i zwraca wynik akcji. Musisz tylko podpiać to pod forma (na submicie musisz dac onclick, ktore wywola inicjalizację okienka) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patrzę i stwierdzam, że chyba dam radę to rozkminić - dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:52 |