![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chodzi mi o cos takiego że mam problem sesją i tablicami,
powiedzmy ze chce sobie zrobić cos takiego ze do zmiennej koszyk chce wyslać wiecej informacji niz tylko ID i ilość ponieważ produkty maja takie wartości jak ID, ilośc kolor, wypełnienie itd. Kod <? $SESSION['koszyk'] = array('id' =>'ilosc'); foreach($SESSION['koszyk'] as $id = $ilosc) { echo $id.' : '.$ilosc; } ?> kod pisany z palca dla przykladu. Jak zrobić zeby do tablicy wysłac takie wartosci jak kolor i wypelnienie i potem je odczytać. Prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$tablica = array('kolor' => 'blue', 'lp' => 2, 'price' => '2.30');
$_SESSION['koszyk'] = serialize($tablica); print_r(unserialize($_SESSION['koszyk'])); Chyba tak będzie najprościej ale możesz zapisać też id:price:kolor:warots:wartosc1 i explode(':', $_SESSION['koszyk']); ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
Ten post edytował potreb 25.01.2008, 15:04:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki bim2 za podpowiedz zrobie teraz cos takiego:
I potem potraktuje to explode. Z tym eval przyznam sie ze nie rozumiem, i wysypuje mi bledy. Ale też dziekuje z odpowiedz. Jeszcze jedno czy taki kod jest dobry? Jeszcze sie zastanawiam jak wartosci do szablonu potem poslac ale z tym chyba juz nie bedzie wiekszego problemu. ![]() Ten post edytował scorpimen 25.01.2008, 16:16:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepszy byłby z tym serialize, ale jak działa to działa.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Lepszy byłby z tym serialize, A poco serializować tablice w sesji? Czemu to ma sluzyc? Sesja sama w sobie jest serializowana dodatkowe jej serializowanie to tylko marnowanie energii.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@up
To mnie zaskoczyłeś oO. Nigdy nie potrzebowałem mieć arraya w sessji. Odserializowana też jest automatycznie? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Odserializowana też jest automatycznie No to chyba juz logiczne.Przeciez sesja to juz tablica, wiec cos i tak musi ją serializowac zeby ci dzialaly nie tablice w sesji. ps: do sesji mozesz wlozyc tez obiekt i zgadnij... tez nie musisz go serializowac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK to bede sie juz meczył z tym dalej, moze wyjdzie z tego jakis sklep
![]() Dzięki za pomoc. PS. to moze bede robił unserialize(serialize($xxx)); ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:10 |