![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jedną sprawę Często widzę w linkach http://www.jakastamnazwa.pl/view.php?sb_id=332 Chciałbym się dowiedzieć jak mogę wyświetić zmienną z pliku php w przeglądarce np jeżeli mam plik zobacz.php o następującej treści
To co muszę wpisać w przeglądarce (url), aby mieć dostęp do np zmiennej $a -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie... to zupełnie nie tak
![]() No więc tłumacząc najprościej skrypty jako takie mogą przyjmować zmienne (wartości) dwoma metodami. GET i POST. Metoda GET polega na dopisywaniu w adresie zmiennych i ich wartości. POST robi to przez nagłówek [header] A więc link postaci skrypt.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2 oznacza... przekaż do skrypt.php zmienna1 i ustaw wartosc 1 oraz przekaz zmienna2 i ustaw wartosc2. A dokładniej to są tworzone tablice superglobalne, w których są przechowywane te zmienne i ich wartości po wywołaniu takiego linka (tablica $_GET[]) A więc gdybm wystukał taki link a mój skrypt.php wyglądał by tak:
to wyświetli się nam "przekazales do skryptu wartosc1 oraz wartosc2"; W drugą stronę,czyli odczytywanie ze skryptu, to nie działa bo niby jak ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne, które są w adresie, dostępne są z poziomu skryptu w tzw. tablicy superglobalnej $_GET.
Na przykład w skrypcie pod adresem: http://www.jakastamnazwa.pl/view.php?sb_id=332
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Yeah Mam!
Dla chętnych podaje: Link:strona.pl/index.php?id=332 plik index.php
Dzięki all za pomoc! Pozdro -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:30 |