![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Ciechanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Robię na zaliczenie stronkę. Już mam prawie wszystko ukończone. Na drodze staneła mi tylko jedna przeszkoda. Jak zrobić żeby na jesnej stonie wyświetlały mi się wyniki zapytań z kilku tabel? Chciałbm żeby efekt końcowy wyglądal następująco: Cytat Imie i nazwisko: (tutaj żeby pobierało z tabeli student wartość pola imie i nazwisko) Adres: (tutaj żeby pobierało z tabeli student wartość pola adres) Pesel: (wartosć pola pesel z tabeli student) Student (wartość pola rok_studiow z tabeli student). roku studiów na kierunku (wartość pola kierunek z tabeli student). Nr indeksu: (wartosć pola id_index z tabeli student) W tym miejcu chciałbym wstawić tabelkę. Jednak nie bardzo wiem jak robić bo chciałbym żeby nazwy kolumn w tabelce byly inne niż w bazie: --------------------------------------------- |Nazwa przedmiotu|Wykładowca|Sesja|Ocena| - tak bym chciał żeby nazywały się kolumny które widzi użytkownik --------------------------------------------- W pierwszej kolumnie chciałbm żeby wyświetlało się pole id_przedmiot z tabeli przedmioty. W drugiej kolumnie stopień, imię i nazwisko z tabeli pracownik, w trzeciej wartość termin z tabeli oceny i ostatniej wartość ocena z tabeli oceny. Na końcu chciałbym żeby pojawialo się zdanie w zależności od wartośći pola czesne w tabeli student. Jeżeli wartosć tego pola wynosi tak to żeby zdanie nie pojawiało się. Jeżeli wartość pola jest równa nie to żeby pojawiało się zdanie: Czesne nie zostało wpłacone. Baza danych wygląda w następujący sposób:
Łączenie i rozłaczne z bazą mam w oddzielnym pliku o nazwie funkcja.php
Natomiast strona z której bede się logował do tej strony którą chcę zrobić wygląda tak: Bardzo proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W razie niejasnosci pytaj jakby cos nie dzialalo zapytaj pisalem z biegu Ten post edytował galileox86 10.01.2008, 00:51:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji nie lepiej żeby użył fukncji mysql_fetch_array()? W sumie tak na moje okko to jest bardziej przystępna w odwoływaniu sie do wynków. Jeżeli się mylę proszę o oświecenie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no po pierwsze w takim sposobie jak podales mozna wybrac czy chce sie dostepu przez indexy czy przez nazwy poniewaz domyslnie mysql_fetch_array zwraca obie formy naraz a tutaj nam jest wygodniej operowac na logicznych zmiennych typu $dane['imie'] a nie np $dane[1] oczywiscie to samo mozna wykonac z array ale po co pobierac obie instancje tablicy jak mozna od razu sobie z nazw korzystac a jesli naprawde chcialbys juz do tego uzyc tego array to zawsze mozna zrobic mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC) ale po co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Ciechanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strona teraz wyglada w ten sposób:
A poniżej 2 przykładowe zapytania: http://www.dzienniklekcyjny.yoyo.pl/infost...33816&ok=OK http://www.dzienniklekcyjny.yoyo.pl/infost...33817&ok=OK Nie potrafię znaleść błędu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował yugodriver 10.01.2008, 13:06:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj po
i zobacz co ci wyświetla |
|
|
![]()
|
|
po
wpisz cos takiego poniewaz napewno wali sie zapytanie ale nie chce mi sie sprawdzac na zywca literowek wiec podaj co ci tam wyswietli
po drugie masz zmienne takie jak tutaj_ID_Indexu wiesz rozumie ze chcesz zrobic to w najlatwiejszy sposob ale kod moglbys przejrzec bo on najprawdopodobniej nie ma tego id wiec piszesz
|
|
|
![]()
|
|
Znalzazłem kilka błędów
gdzie wstawic to: po drugie masz zmienne takie jak tutaj_ID_Indexu wiesz rozumie ze chcesz zrobic to w najlatwiejszy sposob ale kod moglbys przejrzec bo on najprawdopodobniej nie ma tego id wiec piszesz
czy 57 linia jest potrzebna? Nie wystarczy sama funkcja rozlacz(); ? </a href=\"index.php\"> Ten post edytował yugodriver 10.01.2008, 13:50:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 06:10 |