![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy musze zabezpieczyć skrypt a niemam dostępu do globalnych
mogę to jakoś zrobić bo pisze sterownik do obsługi bazy danych(już mam) i
jak to zabezpieczyć Dziękuje Ten post edytował daniel1302 5.01.2008, 07:44:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzić co jest w $_POST, ale to nie ma prawa działać :| Nie wiem co dokładnie chcesz zrobić, bo tutaj wygląda że do kolumny profil chcesz wrzucić całą globalną tablicę z post'em.
A sprawdzanie? Recepta jest prosta. Profil? Wyczyść dziwne znaki, użyj do tego funkcji do maniupulacji stringami. Id? Wiadomo liczba i wszystko jasne. Więc player->id musi być int'em i tyle. Całe zabezpieczanie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mam sterownik do obsługi mysql i w nim musze zabezpieczyć a cały post to pomyłka chce abym nie musiał w skrypcie tylko zabezpieczało samo podczas wykonywania zapytania
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat chce abym nie musiał w skrypcie tylko zabezpieczało samo podczas wykonywania zapytania Kompletnie nie rozumiem :| Jedyne co mi przychodzi jeżeli koniecznie chcesz robić to po stronie bazy danych to napisać jakąś funkcję czyszczącą w SQL'u. A skoro masz sterownik to daj w nim sobie jakąś metodę prywatną do przeprasowania tego co dostajesz. Żeby wywaliła śmieci i nie potrzebne rzeczy i wykonaj zapytanie. Do końca nadal nie rozumiem o co chodzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK napisze co mam i co muszę
1. Mam klasę do mysqla(sterownik) 2. Mam zapytanie ($query = "UPDATE players SET pfofil='".$_POST['profil']."' WHERE id=".$player->id) 3. Nie mogę odwołać się do $_POST['profil'] 4. Musze zabezpieczyć zapytanie, jak użyje funkcji addslashes to zapytanie zwróci błędy ponieważ w niektórych momentach apostrofy są konieczne. 5. I czy jak zabezpieczę to zapytanie to czy skrypt bedzie bezpieczny? np PDO tak ma Jak to zrobić(zabezpieczyc) Ten post edytował daniel1302 5.01.2008, 13:53:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:54 |