![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ! Jestem w trakcie tworzenia swojej strony internetowej w HTML. Chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość ułatwienia sobie życia przy HTML, chodzi o dodawanie artykułów. Wiem, że tak działają CMS (systemy zarządzania treścią) ale ja chciałbym coś wykompinować przy stronie w HTML (oczywiści zapisuje ją w php bo mam kilka rzeczy na stronie w tym języku). Czy można coś na to zaradzić (prawdopodobnie w PHP) ? Można coś zrobić, żeby było choć trochę łatwiej edytować taką stronę. Bo wszyscy wiemy jakie jest to uciążkiwe. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
I mam jeszcze jedno pytanie i chyba napisze je tutaj w tym temacie od razu. Jak można napisać w PHP takie coś żeby ... Gdy mam jakiś tam tekst i wcisnę np. "Czytaj więcej" żeby pojawiła się cała zawartość jakiegoś artykułu. Ale bez tworzenia kolejnej strony. Wiecie o co mi chodzi, tak żeby takie coś było w jednym kodzie i na jednej stronie. Proszę o pomoc. Z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez przeładowania strony to AJAX, poszukaj na google.pl a na pewno coś znajdziesz.
Pewnie, że można coś zrobić, żeby sobie życie ułatwić - napisać CMS "pod siebie", czyli taki który będzie zarządzał częściami strony, które Ciebie interesują. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Co do pierwszej częsci można tylko że co? chcesz? aby ktoś Ci wszystko napisał?
a co do drugiej częsci skoro bez kolejnej strony to po co tworzyć "czytaj więcej"? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Bez przeładowania strony to AJAX, poszukaj na google.pl a na pewno coś znajdziesz. A można ten AJAX dodać bez problemów do HTML ? Cytat Co do pierwszej częsci można tylko że co? chcesz? aby ktoś Ci wszystko napisał? Nie wiem. Może są jakieś gotowe do ściągnięcia i ewentualnego przerobienia. Bo nie wiem czy ktoś for free podjąłby sie takiego zadania. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) A może są jakieś poradniki odnośnie tego ? Sam nie wiem bo przydałoby mi się takie coś. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Cytat a co do drugiej częsci skoro bez kolejnej strony to po co tworzyć "czytaj więcej"? Gdzie zastosowanie ? Gdy mam jakieś kilka artykułów to po wciśnięciu żeby on się pokazał cały a reszta żeby znikła (no tek końcówki nie napisałem o tym że reszta ma się usunąć). Chyba jest możliwość napisania czegoś takiego. A możecie mi podać jakieś poradniki czy jakieś wskazówki ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jeśli nie umiesz programować, to będzie Ci ciężko. Lepiej poszukać gotowego rozwiązania - np. jakiegoś prostego systemu newsów.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, AJAX bez problemów pasuje do HTML. Oczywiście nikt za free tego nie zrobi.
Zapytaj wujka google o takie rzeczy jak AJAX, (lub poczytaj na tym forum, jest dużo takich rzeczy lub na php.pl tam na pewno jest taki artykuł), CMS, Joomla, Mambo. Ten post edytował sniezny_wilk 27.12.2007, 21:30:57 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeśli nie umiesz programować, to będzie Ci ciężko. Nie powiedziałem, że nie umiem programować. Nie jestem całkowicie zielony na temat php ale też profesjonalistą nie jestem. Co sądzisz ? Trzeba mieć bardzo dużą wiedzę, żeby napisać takie coś (jakiś prosty CMS) ? A pod jakim hasłem można znaleźć takie rzeczy ? systemu newsów, zarządzanie treśćią, prawda ? poszukam może coś znajdę ciekawego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a wpiszw w google skrypty PHP
a jak nic nie znadziesz to napisz do mnie to Ci cos pomoge:) |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o prosty CMS to myślę, że ogromnej wiedzy nie potrzeba, aczkolwiek trzeba mieć opanowane trochę zagadnień. Na pewno bardzo pomocna będzie baza MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Żeby napisać prosty CMS na własne potrzebe, nie trzeba mieć dużej wiedzy. Przyda się jedynie głowa na karku ;]
|
|
|
![]()
|
|
A może jakieś konkrety ? Jakiś poradnik czy wskazówki jak się do tego zabrać ? Byłoby znacznie łatwiej. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A napisz w google: "jak napisać CMS" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) bo ja po minucie szukania znalazłem to
Ten post edytował sniezny_wilk 27.12.2007, 21:58:25 |
|
|
![]()
|
|
Owszem,
1. Naucz się korzystać z funkcji obsługi plików 2. Naucz się operować na tablicach Znając to, możesz stworzyć proste zarządzanie dla stronki To są niemal podstawy programowania w PHP (pomijam naukę składni) - prawie każdy kurs w internecie poprowadzi Cię tak, abyś mógł stworzyć np, system newsów. Nie ma kursów tworzenia CMS - takie istnieją raczej dla zaawansowanych programistów i skupiają się na projektowaniu, wiec operują na zupełnie innym poziomie. Najlepiej zrobisz, jeśli znajdziesz jakiś prosty system news i przeanalizujesz jego kod. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie powinieneś całą zawartość strony trzymać w bazie danych, najlepiej MySQL, chociaż możesz wykorzystać też do tego pliki. Napisanie takiego prostego systemu zarzadzania treścią witryny nie jest jakimś mega trudnym wyzwaniem. Poczytaj troszkę o języku zapytań SQL, to będzie Ci na pewno pomocne.
Mi bardzo pomogły w nauce tutoriale Wormsa, zamieszczone na forum www.webtips.pl Jeśli chodzi np o "Czytaj więcej" to wystarczy zapuścić googla, albo nawet poszukać na tym forum, bo jest tego dosyć sporo. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:47 |