![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam dość prosty problem. Znalazłem sobie bezpłatny serwer w internecie obsługujący php. Aby sprawdzić czy rzeczywiście php zadziała wypróbowałem na serwerze skrypt "Hello World" no i działa. Zacząłem pisać przykładową stronę od prostego szablonu, który będę edytował kiedy już będzie wszystko śmigać. Składa się ona z trzech kolumn - w lewej jest menu, w środkowej ma zmieniać się główna treść strony a w prawej kolumnie będzie drugie menu. Problem jest taki, że edytując plik index.php na swoim komputerze wszystko działa a po wrzuceniu na serwer nie zmienia mi się główna treść strony - nie wiem dlaczego.
Plik index.php : a) odsyłacze w menu (1 kolumna) : Kod <div class="menu"> <a href="index.php?id=a1>Potrawy</a> <a href="index.php?id=a2">Plyty</a> <a href="index.php?id=a3">Programy</a> <a href="index.php?id=a4">Kapcie</a> </div> ![]() Kod <?php if(empty($id) or $id=="a1"){ include("dane/nowosci.html"); } if($id=="a2"){ include("dane/galeria.html"); } if($id=="a3"){ include("dane/programy.html"); } if($id=="a4"){ include("dane/ksiazki.html"); } ?> Położenie folderów jest prawidłowe, wpisanie w odnośnikach pełnej ścieżki (razem z adresem serwera) nic nie daje i nazwy też są jednakowe.. Gdzie może być błąd? Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienne powinieneś przesyłać metodą GET
czyli będzie
-------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienne powinieneś przesyłać metodą GET czyli będzie
Napisałem tak i edytor (E-Net) pokazał mi taki błąd: Cytat Parse error: parse error, expecting `','' or `')'' in c:\documents and settings\lol\pulpit\tymczasowy\prosta-strona-w-php\php\index.php on line 50 Napisz może dokładnie jak użyć metody GET w tym poniżej :
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc tak:
to tylko taki ogolny zarys. mozesz to rozbudować o dowolną ilość elseifów, lub zrobić na switchach. wszystko kwestia upodobania. pozdrawiam. -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to bym rozwiązał jedną linijką:
Jeśli podasz www.adrestrony.pl?skrypt.php?page=strona , zaincludowana zostanie strona o nazwie strona.html, dasz page=glowna, wczytana zostanie glowna.html. Myślę, że jest to dość uniwersalne rozwiązanie. Jeśli chcesz jakąś ścieżkę podać to:
basename, robi tu za zabezpieczenie. O to chodziło ![]() -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o coś uniwersalnego, to rozsądnie będzie użyć tego skryptu:
Linki będą wygładały w ten sposób: index.php?go=strona1 //zaincludowana zostanie strona -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę na Przedszkole
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o coś uniwersalnego, to rozsądnie będzie użyć tego skryptu:
Linki będą wygładały w ten sposób: index.php?go=strona1 //zaincludowana zostanie strona Linijki 4 i 5 - niepotrzebne. Nigdy index.php nie zostanie zaincludowana. Wg to co napisałeś domyślną stroną w przypadku nie ustawienia zmiennej $_GET['go'], lub wprowadzenia stringu, który nie znajduje się w talicy - będzie strona5.php -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
No racja, dlatego w komentarzu napisałem, że używam tego do wyświetlania newsów na stronie głownej;) można również tam jakiś tekst echnąć
![]() -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
|
|
![]()
|
|
Ok, zrobiłem na switch i śmiga
![]() Kod <?php switch ($_GET['str']) { case "g0": include ("witaj.html"); break; default: include ("witaj.html"); } ?> P.S. Jeśli ktoś zna metode, dzięki której szybciej będzie śmigać to proszę przerobić powyższy kod na odpowiedni ![]() Ten post edytował adam2506 26.12.2007, 01:20:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:51 |