![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak na razie to moje początki z tym tematem, po kilku próbach instalacji w końcu udało sie odpalić mySql i już się bawię. W miedzy czasie czekam na książkę bo chce temat zgłębić bardziej niż kursy które często mówią tylko o tym co autor uznał za ważne. Chciałbym swoją pierwszą bazę danych umieścić na serwerze - z prostą obsługa, dodawanie, usuwanie zmienianie - rekordów w tabeli. Tyle że tak przy mysql_connect - muszę podać usera i hasło. Stąd moje pytanie czy jest to bezpieczne by umieszczać takie dane w sieci - próbowałem podejrzeć źródło innych stron napisanych w php i pokazuje się rezultat a nie źródło, więc wyglądało by że nie ma dojścia do tych danych ale wolałbym się upewnić.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utworzysz sobie plik ze stalymi w ktorych sa login, haslo itp. ,gdzies poza drzewkiem katalogu widocznym z zewnatrz, bedziesz go includowal do skryptu
![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 26.11.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawda jest taka że pewności nigdy nie ma i nie będzie w 100% na każdym poziomie ktoś może nawalić. Np admin źle skofiguruje serwer hostingowy i ktoś z innego konta na tym serwerze podejrzy Ci pliki. Z drugiej strony Ty możesz sie pomylić w skrypcie i pozwolić na podejrzenie treści plików php
![]() Mimo to prawie każdy trzyma loginy i hasła do połączenia z bazą w nie kodowanych plikach -------------------- Programista PHP
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:12 |