![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chodzi mi o zapytanie, ktore pobierze np. jeden zwrocony losowo wiersz z kazdej z wystepujacyh w bazie kategorii. Mam powiedzmy baze samochodow i rozne kategorie np. dostawcze, osobowe itp. I chce pobrac z tabeli jeden wpis z kazdej kategorii. Czyli jeden przykladowy samochod osobowy, jeden dostawczy itd. Wiem, ze mozna to zrobi za pomoca UNION ALL, czyli pobrac po kolei jeden wiersz z jednej kategorii, potem zdrugiej i laczyc UNION. A inaczej? Ma ktos moze pomysl?
Pozdrawiam Ten post edytował jacek_f 13.12.2007, 16:32:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla takiej struktury tabel:
Takie zapytanie:
Ten post edytował Indeo 14.12.2007, 08:34:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem ale nie moge sobie z nim poradzic:
Kategorie
Sentencje:
Chce pobrac na glownej stronie jedna losowa sentencje z kazdej kategorii (na kazda litere alfabetu) Sklecilem taka komende:
ale w polu latin jest wartosc NULL ![]() Co zrobic? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co wiąże te tabele, czyli w jaki sposób na poziomie danej sentencji jest zdefiniowana przynależność do kategorii (menu), bo nie mogę zrozumieć tej klauzuli where z użyciem pola URL ...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te url to litery alfabetu a,b,c tak jakby ketegoria przez ktora wybieram sentencje np. sentencja "Que ..." bedzie pobrana przez like 'q%'.
Mysle ze zrozumiales to tak jakby bylo tylko a,b,c inne wartosci tu akurat sa nam niepotrzebne. |
|
|
![]()
|
|
Nadal nie napisałeś technicznie jaki jest związek między tabelami.
Czyli np logicznie tabela_A.pole_8 = tabela_B.pole_3. Wtedy byłoby jasne. A tak można sie tylko domyślać, że chodzi o sentencje zaczynające się na literę wymienianą w tabeli menu w polu url.
Poza tym miałes 'C.url%' - mysql traktuje ten zapis dosłownie. Oczywiste jest że w bazie nie ma zapisu C.url%. Sprawdzaj najpierw podzapytania - jeśli będą w nich błędy będzie Ci trudno odnaleźć je w większym, złożonym zapytaniu. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:57 |