![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nadszedł etap projektu w którym to przydałoby się zintegrować i stworzyć wspólną bazę dla forum phpbb2 i całego serwisu tak aby użytkownicy nie musieli rejestrować się 2 razy i logować jednym panelem do obu stref strony. Z tego co się zorientowałem trzeba bazować na bazie z phpbb_users ponieważ przebudowa silnika forum trochę by zabrała. Problem tkwi teraz w tym jakie zmienne w cookies zapisuje phpbb. O ile się nie mylę header trackiem wyśledziłem jedną bbsession w której kodowane są login i hasło. Problem w tym jak zakodować i odkodować coś takiego w innej strefie serwisu, czyli mówiąc krótko jak stworzyć własny panel logowania do phpbb. Prosiłbym o pomoc osób które wykonywały już podobną integrację na phpbb lub ipb (lub jakimkolwiek innym nieautorskim forum). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zobaczyć w kodzie forum co się dzieje w momencie gdy użytkownik się loguje, i podobne operacje wykonać w swoich skryptach aby poustawiać ciasteczka, itp. Możesz też zmienić kod forum tak aby na początku sprawdzał czy są już ustawione zmienne sesji z serwisu i na ich podstawie ustawiał swoje.
Poza tym musisz jakoś rozwiązać problem że Twój serwis i forum niezależnie przechowują dane o użytkownikach - możesz np. w momencie zakładania lub modyfikacji konta robić to samo w tabeli użytkowników forum (tak będzie chyba najłatwiej). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat bbsession w której one nie są kodowane tylko zapisywane do bazy i przy "chodzeniu" po stronie sprawdza czy występuje w bazie ten cookie - jeśli jest to przypisuje "właściciela" z bazy jako osobę przeglądającą...
kodowane są login i hasło. -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:28 |