![]() |
![]() |
-rgalka- |
![]()
|
Goście ![]() |
niestety jeśli chodzi o javascript, to żaden ze mnie programista, stąd to pytanie. o co chodzi.
robię "aplikację" webową w PHP. jej częścią jest dynamicznie generowana mapa Polski z naniesionymi lokalizacjami. Mapę tą można powiększać
oraz pomniejszać:
dodatkowo na dynamicznie generowany obrazek, nakładana jest mapa odnośników (również dynamiczna). no i tu się pojawia problem. mianowicie przy powiększaniu i pomniejszaniu mapy, w.w. mapa odnośników musi być skalowana, tak aby aktywne obszary pokrywały się z punktami obrazka. do skalowania wykorzystuję funkcję skaluj: [html][/html] jak widać w każdej z trzech funkcji wykorzystuję zmienne szerokosc i wysokosc (linijki oznaczone cyframi 1 i 2), które służą mi do przechwytywania bieżącej wielkości obrazka. i tu się pojawia problem, ponieważ w dwóch pierwszych funkcjach 1) i 2) działają poprawnie natomiast w trzeciej funkcji konsola błędów zwraca mi następujący komunikat: document.getElementById("mapa_polski")has no properties no i niech mi teraz ktoś wyjaśni dlaczego w trzeciej funkcji to nie działa? function skaluj() { 1) var szerokosc = document.getElementById("mapa_polski").width; 2) var wysokosc = document.getElementById("mapa_polski").height; . . . } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a pokaż tą funkję skaluj... (ja jej nie widzę w tym poście), pokaż w którym miejscu w kodzie strony ją wywołujesz... może element o id = "mapa_polski" jeszcze nie jest załadowany / stworzony ...?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:14 |