![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Oddam królestwo za jakiś dobry tutorial dla początkujących do Oracle'a:) Po zainstalowaniu bazy danych i końcówki klienckiej straciłem panowanie nad bazą %-) Szczerze mówiąc to nie mam po prostu pojęcia jak sobie tutaj poćwiczyć zapytania itd. Stworzyłem jakąś bazę przy pomocy dbca . Opaliłem isqlplusctr . Zalogowałem sie na uzytkownika system bo scott nie wchodził i nie wiem co dalej. Logując się do sqlplus worksheeta dostaję błąd Cytat ORA-12560: TNS:błąd adaptera protokołu Prosiłbym o jakąś poradę, ew polecenie dobrej książki. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 1 Dołączył: 15.11.2004 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzyj na http://download-east.oracle.com/docs/cd/B1...av/portal_1.htm Coś tam na pewno znajdziesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, muszisz odblokowac uzytkownika scott. Domyslnie konto to jest wylaczone.
Po drugie, jezeli dostales sie do iSQL Plus, to dziwi mnie, ze nie mozesz dostac sie do SQL Plus. Jak sie logujesz? Pokaz mi pliki tnsnames.ora i sqlnet.ora Pamietaj, ze logujac sie do sqlplus nalezy uzyc: Kod sqlplus / as sysdba , jezeli logujesz sie jako admin, albo, jezeli jestes na serwerze dzielonym, polacz sie Kod sqlplus user/pass@nazwabazy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:59 |