![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Tworząc proste formularze (bez AJAX'a) walidacja przebiega normalnie. To znaczy kod "wyciąga" poprawnie tekst z plików .yml jednak gdy używam formularzy AJAX'owych (napisanych osobiście lub też używając sfYzAjaxValidationPlugin), i formularz zwróci błędy zamiast polskich znaków mam krzaki Tylko proszę nie pisać żebym użył ISO-8859-2 ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko proszę nie pisać żebym użył ISO-8859-2 A ja myślę że może właśnie używasz tego kodowania.![]() W symfony wszystko jedzie domyślnie na UTF-8, może masz coś inaczej? Sprawdź pliki. Firebug pomoże CI też sprawdzić jakie nagłówki dostajesz. Może coś jest źle puszczane do przeglądarki. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, w tym co pokazuje Firebug szukałem iso i nie ma
w zakładce HTML kodowanie mam
w zakładce SCRIPT Kod Ajax.Base.prototype = { 805 setOptions: function(options) { 806 this.options = { 807 method: 'post', 808 asynchronous: true, 809 contentType: 'application/x-www-form-urlencoded', 810 encoding: 'UTF-8', więc nie wiem co jest grane, tym bardziej że tak jak pisałem wcześniej bez AJAX'a nie było krzaków plików konfiguracyjnych nie zmieniałem kurcze pieczone ![]() ![]() EDIT a tam gdzie mi krzaczy Firebug w zakładce NET pokazuje Kod Response Headers
Date Sat, 20 Oct 2007 11:48:24 GMT Server Apache/2.2.3 (Ubuntu) PHP/5.2.1 X-Powered-By PHP/5.2.1 Expires Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT Cache-Control no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0 Pragma no-cache X-Json ([['error_for_name',' ↓ Muisz podać tag ↓']]) Content-Length 0 Connection close Content-Type text/html; charset=UTF-8 Ten post edytował enigma 20.10.2007, 12:54:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda odświeżam stary temat, ale komuś jeszcze może się to przydać
![]() Kod który zwraca headera z JSONem musi wyglądać tak:
Gdzie $output to po prostu tablica mogąca zawierać znaki w utf. Jeżeli odpowiedź JSON jest budowana jako string w postaci ["aaa","bbb"], wtedy pokażą się krzaki. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda też odświeżę temat, ale ze względu że nie znalazłem w google praktycznego przykładu a widzę że wiele osób ma problem z krzakami.
Przykładowa funkcja pobierająca tytuł:
W template wczytujemy do inputa poprzez link:
Czyli używamy tylko php'owe json_encode i evalJSON (zwykle eval javascript'owe nie działa w tym przypadku a request to pierwszy paramet funkcji onComplete) i możemy przekazywać tablice zmiennych. Oczywiście dotyczy to php >= 5.2 i prototypejs 1.5.1, no i zakładając że mamy wszędzie dobrze poustawiane kodowanie na UTF-8. Pozdr. -------------------- System CMS
Kompleksowe projektowanie stron internetowych |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:31 |