![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie tabele ![]() Chciałbym pobrać nazwe producenta z tabeli stop i start dla produktu nr 1 To zapytanie wyciaga nazwę producenta z tabeli start
a jak pobrać jeszcze z tabeli stop? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~cornholio666 powiedz co to za schemat.
Bo zamiast myśleć nad zapytaniem może powinieneś zmienić schemat bazy. Bo z tego co widzę to jakiś dziwoląg jest. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy ze jest jeden produkt który może mieć dwoch producentów. Przychodzi klient i mowi ze chce zmienic producenta swojego produktu.
start - producent jakiego mial wczesniej stop - producent na jakiego chce zmienic W produkcie ma byc zawarte jaki był wcześniej producent i zmiana na nowego (to jest na sztywno w kazdym produkcie) -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił tak:
Tabela product:
Tabela producer:
Tabela łącząca powyższe, producer_product:
I teraz masz tak: 1. Dodajemy produkty:
2. dodajemy producentów:
3. Łączymy:
Masz teraz wszystko jak na dłoni. Możesz łatwo łącząc tabele wyciągać producentów po produkcie, produkty po producentach, ... Pamiętając że aktywny producent to ten, który ma `deleted_at` == NULL Teraz chcesz zmienić producenta dla Omegi (id=1 w tabeli product) z Opla (id=1 w tabeli producer) na Fiata (id=2 w tabeli producer):
Takim oto zabiegiem masz: 1. Zmienionego producenta; 2. Zachowanego ostatniego, starego producenta i łatwy dostęp do niego (wyszukujesz te rekordy, które sa usunięte, sortujesz po czasie usunięcia malejąco i dajesz limit na 1); 3. BONUS: Cała historię zamian. |
|
|
![]()
|
|
mike mi chodzi o cos takiego
PRODUKT id| producent_1 | producent_2 | kryterium_1 | kryterium_2 cena przy takiej zmianie ------------------------------------------------------------------------------------------------ 1| opel | nissan | xxx | sss | 5000 zł 2| audi | bmw | qqq | ddd | 1 0000 zł Musze mieć w jednym wierszu producent_1 (to co mam teraz) i producent_2 (na co chce zmienić) Przychodzi koleś do mnie mówi: "chce zmienić opla na nissana" . Szukam producent_1 = opel producent_2 = nissan mowie mu "to bedzie kosztować 5000 zł." Przy twojej strukturze nie jestem w stanie stwierdzić z jakiego produktu chce przyejsc na jaki. Tutaj jeden słownik producent musi być przypisany 2 razy do tabeli PRODUKT. -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A takie coś nie zadziała
![]()
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Cienki1980 dzięki o to chodziło
![]() Wkradła ci się literówka:
-------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:35 |