![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , mam problem, zobrazuję go:
są trzy katalogi: -GŁÓWNY (posiada adres www.domena1.pl) ---ZDJĘCIA ---STRONA (posiada adres www.domena2.pl) w folderach GŁÓWNYM i STRONA znajduje się skrypt zapisujący grafikę do folderu ZDJĘCIA. odpalam www.domena1.pl/skrypt.php i nie ma problemu zeby zapisać grafikę, bo ścieżka zapisu jest następująca: $folder='zdjecia/'; Problem pojawia się kiedy chcę teraz z adresu www.domena2.pl/skrypt.php zapisać grafikę do folderu ZDJĘCIA, nie mogę zrobić: $folder='../zdjecia/'; bo dla drugiego adresu www folder STRONA jest traktowany jako główny, jak poradzić sobie z tym problemem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rowumiem, że jest to jeden i ten sam skrypt w którym ustawiasz $adres = 'zdjecia/'; lub $adres = '../zdjecia/'; ?
Nie prościej np. dac dwa takie same skrypty (do dwóch katalogów), ale podac w nim inne adresy do folderu zdjęcia? Ew. możesz sprawdzić przez $_SERVER['HTTP_HOST'] i $_SERVER['SCRIPT_NAME'] z jakiego adresu skrypt został wywołany. (jeżeli nie o to chodzi, to opisz dokładniej, bo nie zrozumiałem ![]() -------------------- Zapraszam na www.SNAZ.pl - Strony i skrypty na zamówienie oraz porady dla WebMasterów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niejednokrotnie kiedy domena jest przypisana do katalogu na serwerze (w tym przypadku "STRONA"), skrypty nie mają dostęp do katalogów wyżej, ponieważ aktualny katalog jest traktowany jako wyjściowy (root).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No własnie to co powyżej zostało napisane mam z tym problem, ale rozmyślałem w nocy i doszełem do pomysłu takiego:
www.domena1.pl/skrypt.php będzie zapisywał zdjęcia do forlderu ZDJECIA www.domena2.pl/skrypt.php będzie zapisywać zdjęcia do folderu STRONA/ZDJECIA i wtedy drugi przypadek będzie zapisywać do bazy danych dodatkową info, a mianowicie nazwę katalogu "STRONA" przy wyświetlaniu grafiki będzie to wyglądac tak zdjecie='http://www.domena.pl/'.$index['folder'].'/ZDJECIA/'.index['foto'].''; w rezultacie zdjecie zapisane z pierwszej domeny będzie miało adres przykładowy http://www.domena.pl//zdjecia/obrazek.jpg bo pole foldery w bazie danych zostawi puste a zdjecie zapisane z drugiej domeny bedzie miało adres http://www.domena.pl/strona/zdjecia/obrazek.jpg bo do pola folder w bazie danych skrypt wpisze "strona" Co o tym pomyśle myślicie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 4.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby dostać sie do tego folderu w drugim przypadku musisz podawac ścieżke w postaci: $unix_root = "/home/virtual/domena.com/......";
Wyświel sobie tablice $_SERVER zeby zobaczyć jak ma wyglądać dokladnie ps nie zapomnij o "/" na początku |
|
|
![]()
|
|
czy mógłbym porposić o przykład, ponieważ nie jestem tak zaawansowany, tylko podstawa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ew. mozna skorzystac z przekierowania:
Gdy wywoływany skrypt będzie na adresie www.domena.1.pl (katalog GŁÓWNY) - nic się nie dzieje; Gdy wywoływany skrypt będzie na adresie www.domena.2.pl (katalog STRONA) - przekierowywujemy na www.domena1.pl dodając jakiś parametr... i skrypt odczytując paramet już wie, gdzie zapisać / odczytać zdjęcie. (a zawsze w końcu będzie wywołany skrypt w katalogo głównym, więc odpada problem dostępu "wzwyż"); Przekierowanie można zrobić zarówno spod PHP i ModRewrite w pliku .htaccess. Dochodzi jednak problem wydajności - zawsze to jedno przekierowanie więcej (ping dla przeglądarki się zwiększa) no i lecimy już na inną domenę... * Blokowanie katalogów "w zwyż" jest chyba tylko na darmowych serwerach... na wszystkich płatnych jest możliwość (ale nie jest domyślnie) zablokowania powyżej public_html * Polecam hosting www.webd.pl ---> 200MB + PHP 4/5 + MySql za 4zł/miesiąc (40zł / rok - przeciez to śmieszne za hosting z cPanelem) -------------------- Zapraszam na www.SNAZ.pl - Strony i skrypty na zamówienie oraz porady dla WebMasterów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:55 |