![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Czy portal oparty na javascript jest bezpieczny? Mam na myśli:
Polega to na tym, że klikając w menu nie ładuje się cała strona od nowa, tylko element iframe ("cnt") zmienia swój atrybut src (na plik podany w funkcji) W praktyce wygląda to tak: Jedynym zabezpieczeniem jest tablica, w której znajdują się pliki, które przglądarka może ładować do iframe. I tu moje pytanie, czy to oby bezpieczne? Bo przecierz można wpiszać w pasku adresu java script:page('../secret.txt', 'a'); niby wyskoczy błąd, ale to się dzieje po stronie przeglądarki. Hackerem nie jestem, więc wydaje mi się, że nie da sie tego obejść. Proszę o rady. PS. mógłbym zrobić to w php, ale wtedy strona by się przeładowywała za każdym kliknięciem linka w menu. A ja musze temu zapobiec (dość obszerna statyczna część strony) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A próbowałeś do tego celu wykorzystać Ajax?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej jest to bezpieczne, tyle tylko że pokazujesz wszystkie podstrony w tablicy. Z resztą i tak sam byłoby z linkami. Więc sądzę że to rozwiązanie jest bezpieczne. Musisz się zabezpieczyć po stronie serwera.
Nawet to sprawdzanie nie jest potrzebne, bo lepiej zabezpieczysz sie po stronie serwera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy wyłączyć JS, zresztą do FF jest dużo wtyczek które pomagają omijać takiego typu rzeczy... dlaczego?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Bo to sie dzieje po stronie przeglądarki, więc nie jest bezpieczne. Zawsze zabezpieczaj sie po stronie serwera!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktoś tu pomyślał i źle wymyślił...
Twoje rozwiązanie jest o tyle bez sensu, że iframe-y (czy też ogólnie ramki) mają tą własność, że wczytują się do nich dane bez przeładowania strony. Musisz tylko w odnośniku powiedzieć do której ramki strona o podanym adresie ma się wczytać. Nie pamiętam dokładnie (ramek raczej nie używam), ale chyba trzeba ramce nadać imię (name), a w odnośniku ustawić cel (target) na imię naszej ramki. Czyli: i już! Twój sposób jest dobry, ale niepotrzebny - to jak z czołgiem na muchy startować. Zresztą JS można wyłączyć i wtedy strona nie będzie działać... A jeszcze ktoś ci coś brzydkiego na serwer wrzuci (jakoś by się chyba dało - dla chcącego...). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam już nie wiem, to można to ominąć?
Musisz tylko w odnośniku powiedzieć do której ramki strona o podanym adresie ma się wczytać. ale w mojej funkcji używam jeszcze argumentu Title, bo w końcu zmieniając zawartość ramki na belce pojawia się napis 'Strona główna', lub 'O mnie' (page('main.html', 'Strona Główna')(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Sam już nie wiem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tak zwanym palcem w... nosie. Twoje zabezpieczenie nic nie daje przeciwko FF z kilkoma wtyczkami czy "gołej" Operze. Jak chcesz ukryć zawartośc podstron przed wszystkimi - po prostu nie podawaj nigdzie linków. Ciężko trafić na daną stronę wpisując na oślep adres. Jeżeli chcesz zabezpieczyć przed niektórymi użytkownikami, skorzystaj z php.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:39 |