![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej..
jestem początkująca wiec proszę o wyrozumialość ![]() problem jest taki: mam 8 znaczników select do ktorych chce zaladowac (do option) wartosc bazy danych kazdej kolumny (z 8 sztuk). Dodatkowo chce by te dane w znacznikach option byly posegregowane rosnąco/alfabetycznie i zeby się nie powielaly. Przykładowo w bazie id_agenta ma wartości 230 220 230 240 to chcialabym by w option byly tylko 3 wartosci, bo po co maja sie powielac. Ktos z tej listy wyboru będzie korzystać wiec fajnie jakby to mialo rece i nogi. Z zapełneniem pierwszego option sobie jakos poradzilam (nie do konca, bo laduje sie wszystko) ale kolejne jak dodam to optiony sa puste albo zamiast danych pojawia sie "array"...pomozcie prosze ten drugi select juz nie dziala:( tabela ma pola id_menager, id_agent, nr_polisy itd..
Ten post edytował monika777 26.09.2007, 15:30:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zapytaniach SQL jest słowo kluczowe DISTINCT - zapoznaj się z działaniem
![]() Aby sortować dane użyj klauzuli ORDER BY. Jak już raz skrypt "przeszedł" się po wynikach zapytania i chcesz, aby szedł raz jeszcze, muszisz przesunąć wkaźnik tablicy. Uzyj funkcji: mysql_data_seek" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzieki
mozesz mi to bardziej rozszerzyc na moim przykladzie, czy zmusisz mnie do czytania:)?tzn tak czy siak przeczytam, ale na chwile obecna potrzebuje gotowca;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole oraz dodaj bbcode
btw. gotowcom NIE ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zy zmusisz mnie do czytania:) rece opadaja -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
dobra geniusze to lecimy dalej...
DISTINCT - dwa wiersze traktuje sie jako rowne jesli wszystkie wartosci dla kazdej z kolumn zwracanych rozkazem SELECT sa sobie rowne! a ja mam np tabele id_menager || id_agent || nr_polisy itd. 100 || 230 || 222 100 ||231 || 456 to wtedy juz DISTINCT nie zadziala bo id_menager sa rowne ale reszta nie.. zrobilam tak:
poszlo ladnie, posegregowane i wyswietlaja sie tylko rozne rekordy to jest łopatologia..da sie to prosciej prawda?? HELP do kolegi jeszcze raz:) Ten post edytował monika777 26.09.2007, 16:33:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosciej??
Kod $id_agent = $row["id_agent"]; echo "<option value=\"$id_agent\">$id_agent</option>"; moze tak
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
dzieki..
prosciej w sensie, zeby nie pisac tylu zapytan do bazy, tylu selectow
jakos inaczej sie da? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:15 |