![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Slackware 9.1
Po zalogowaniu: mysql -u root -p xxx i wydaniu polecenia: create database xxx; mam następujący komunikat: Kod [MySQL] ERROR 1006: Can't create database xxx (errno: 28)
Może mi ktoś powiedzieć czemu nie moge utworzyć żadnej bazy?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze ciutke wiecej szczegolow. moze sproboj zmienic uprawnienia do /var/mysql ( czy jak to tam ), albo zobacz sobie co to za.
w /usr/include/asm/errno.h pisze, że błąd 28 to "No space lest on the device". Jako, że numer błędu mysql jest to w tym przypadku 1006, więc bardzo prawdopodobne, że 28 to numer błędu systemowego a nie mysql. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlaścicielem katalogu mysql, w którym znajdują się bazy /var/lib/mysql jest uzytkownik mysql i ma on wszystkie prawa do tego katalogu. Czy powinienem jakoś zmodyfikowac uprawnienia?
Co do błędu "No space lest on the device" - mam ok 300 MB wolnego miejsca na dysku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie dziwne laczenie z baza w Twoim przypdaku:
mysql -u root -p xxx czyli laczysz sie z baza xxx przez root uzywajac hasla. teraz jesli xxx istnieje to sie polaczysz -- jesli nie to dostaniesz blad i wrocisz do shella. skoro udalo Ci sie polaczyc to tworzac ponownie beze xxx dostaniesz komunikat ze baza juz exist. tak to widze. |
|
|
![]()
|
|
W poleceniu mysql -u root -p xxx w miejsce xxx wpisuje hasło roota a nie nazwę bazy.
mysql -u root -p hasło_do_roota Po zalogowaniu polecenie show databases pokazuje mi dwie standardowe bazy: mysql i test. create database dowolna_nazwa_bazy wywala mi błąd jak w temacie. Próbowałem zakładać bazy o różnych nazwach niestety bez powodzenia. Ten sam problem mam używając phpMyAdmin |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]W poleceniu mysql -u root -p xxx w miejsce xxx wpisuje hasło roota a nie nazwę bazy.
mysql -u root -p hasło_do_roota Jeśli to jest hasło, to chyba nie powinno być spacji między -p, a xxx. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mysql -u root -p hasło_do_roota
8O chyba jednak kolego sie mylisz: z basha to tak jak wspomina adwol lub --password=[pwd] poza tym radze nie wpisywac tak hasla ze wzgledu na bezpieczenstwo (chyba ze robisz to w domciu). wniosek: blad lezy gdzies indziej. moze wrzucisz tu : [sql:1:5d20b591c6]select * from mysql.user where user='root';[/sql:1:5d20b591c6] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie montowałeś może niektórych katalogów w innych miejscach ? (np. /var na oddzielnej partycji ? ).
|
|
|
![]()
|
|
Wynik zapytania:
Kod SELECT *
FROM mysql.user WHERE user = 'root' LIMIT 0 , 30 Kod Host localhost jack
User root root Password 64924b706b5a77e0 64924b706b5a77e0 Select_priv Y Y Insert_priv Y Y Update_priv Y Y Delete_priv Y Y Create_priv Y Y Drop_priv Y Y Reload_priv Y Y Shutdown_priv Y Y Process_priv Y Y File_priv Y Y Grant_priv Y Y References_priv Y Y Index_priv Y Y Alter_priv Y Y Show_db_priv Y Y Super_priv Y Y Create_tmp_table_priv Y Y Lock_tables_priv Y Y Execute_priv Y Y Repl_slave_priv Y Y Repl_client_priv Y Y ssl_type ssl_cipher [BLOB - 0 bajtów] [BLOB - 0 bajtów] x509_issuer [BLOB - 0 bajtów] [BLOB - 0 bajtów] x509_subject [BLOB - 0 bajtów] [BLOB - 0 bajtów] max_questions 0 0 max_updates 0 0 max_connections 0 0 Cytat a nie montowałeś może niektórych katalogów w innych miejscach ? (np. /var na oddzielnej partycji ? ). Nie. Mam tylko jedeną partycję.
Cytat Jeśli to jest hasło, to chyba nie powinno być spacji między -p, a xxx. Fakt. Nie ma tam spacji.
BTW, czy to normalne, że mam 2 hosty? |
|
|
![]()
|
|
Dodatkowa informacja.
W katalogu /var/lib/mysql/ gdzie mam dotychczasowe bazy mysql i test utworzyłem katalog nowabaza. Dzięki temu utworzyła się nowa baza o nazwie nowabaza. Jednakże dziś zauważyłem, że nie tylko nie moge tworzyc nowej bazy poleceniem create ale tez nie moge tworzyc nowych tabel. Polecenie: Kod CREATE TABLE `test` (`1` VARCHAR( 1 ) NOT NULL)
na dowolnej bazie (standardowej) test czy nowoutworzonej (przez ręczne zalozenie katalogu) nowabaza daje taki komunikat: #3 - Error writing file './test/test.frm' (Errcode: 28 ) Generalnie problem leży w zapisie... |
|
|
![]()
|
|
no to ja sie chyba poddaje...
a mysql instalowales z jakis pakietow czy kompilowales sam ? skoro problem z zapisem to drop database tez niezadziala... sprawdz. |
|
|
![]()
|
|
Polecenie drop database nazwa_bazy zadziałało :?
MySQL miałem zainstalowany (defaultowo) przy instalacji Slackware. |
|
|
![]()
|
|
no to juz nic nie rozumiem...
rozwiazanie drastyczne: przeinstaluj mysql'a :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz quoty ?
jesli tak to: quota -v mysql |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze jedno : moze cos ciekawego w logach z mysql'a jest napisane ? Sprawdzales ?
|
|
|
![]()
|
|
No więc tak:
Odinstalowałem mysql'a poprzez pkgtool i skompilowalem "nowego" ze źródeł. Problem nr 1 Po uruchomieniu mysql_install_db utworzyły się bazy mysql i test polecenie mysql.server start nie podnosi servera mysql Oto zapis z logu Kod 031128 21:18:16 mysqld started
031128 21:18:17 InnoDB: Log file ./ib_logfile0 did not exist: new to be created InnoDB: Setting log file ./ib_logfile0 size to 5 MB InnoDB: Database physically writes the file full: wait... 031128 21:18:17 InnoDB: Error: Write to file ./ib_logfile0 failed at offset 0 0. InnoDB: 5242880 bytes should have been written, only -1 were written. InnoDB: Operating system error number 28. InnoDB: Check that your OS and file system support files of this size. InnoDB: Check also that the disk is not full or a disk quota exceeded. InnoDB: Error number 28 means 'No space left on device'. InnoDB: See also section 13.2 at http://www.innodb.com/ibman.html InnoDB: about operating system error numbers. InnoDB: Error in creating ./ib_logfile0: probably out of disk space 031128 21:18:17 Can't init databases 031128 21:18:17 Aborting 031128 21:18:17 InnoDB: Warning: shutting down a not properly started InnoDB: or created database! 031128 21:18:17 /usr/local/mysql/libexec/mysqld: Shutdown Complete 031128 21:18:17 mysqld ended Nie mam pliku my.cnf w katalogu /etc/ Po skopiowaniu plików: ib_logfile0, ib_logfile0 i ibdata1 z katalogu gdzie swoje bazy miał poprzednio zainstalowany mysql (standardowo zainstalowany z plyty slackware) server mysql ruszył. Stworzył sobie takie pliki ale zajmowaly 0 kb Problem nr 2 Polecenie mysql.server stop nie zatrzymuje serwera mysql. Kod msql.server stop
No mysql pid file found. Looked for /usr/local/mysql/var/jack.pid. Plik jack.pid jest w powyższym katalogi i ma 0 kb Problem nr 3 Nadal nie mogę tworzyć żadnych baz i tabel w istniejących bazach Informacje dodatkowe: Kod df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/hda2 2.1G 2.1G 0 100% / Wygląda na to, że jednak nie mam wolnego miejsca na dysku. To może być przyczyna moich problemów. Kod quota -v mysql
Disk quotas for users mysql (uid 27): none Quota.... a móglby mi ktoś to troszkę objaśnić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem 1 i 3 sa ze soba zwiazanie i juz sobie odpowiedziales - nie masz miejsca na dysku.
Problem drugi - dystrybucje czesto maja wlasne poglady na polozenie roznych plikow i katalogow - sprawdz gdzie mysql zapisuje swoj pid i wstaw go do tego skryptu, choc jest to srednio grzeczna metoda kladzenia mysqla. |
|
|
![]()
|
|
Jack : a mowiles ze nie miales miejsca na dysku ? Mysle ze gdybys to sprawdzil na samym poczatku problem sam by sie rozwiazal.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:45 |