![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Ktoś pomoże mi znalesc odp. gdzie jest błąd w zapytaniu ?
Zapytanie działa bez "select count(*) as total " - na pocztku zapytania problem w tym ze musi to pozostać bo narzuca to funkcja do stronicowania wynikow -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj wstawić przecinek po total i wywalić ten select za total
Cytat problem w tym ze musi to pozostać bo narzuca to funkcja do stronicowania wynikow no to mam dziwne wrażenie że to jest zła funkcja... jak to zapytanie będzie ładnie chodzić i nie zabije Ci serwa to respect... na moje to powinieneś mieć inną strukturę danych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2x SELECT w jednym zapytaniu? Pierwszy raz widze takie cos
![]() A nie lepiej zrobic zapytanie bez Kod select count(*) as total na poczatku, a potem $num = mysql_num_rows($result); zeby zdobyc ilosc rekordow?
Potem w $num masz ilosc rekordow. To samo co chciales zrobic, tyle ze bez kombinowania |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykopalem drugie selecta i dostaję:
#1140 - Mixing of GROUP columns (MIN(),MAX(),COUNT(),...) with no GROUP columns is illegal if there is no GROUP BY clause Ogolnie zapytaine smiga ze az milo, szkoda tylko ze stronnicowanie nie dziala, apropo stronicoania funckcja na bank pewna - oryginalna z oscommerca, przechodzi przez nią duzo roznych zapytan i nie bylo dotychczas problemow.. -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zmieniła się baza danych, MySQL miał w zwyczaju pozwalać używania funkcji grupujących bez GROUP BY...
Ogólnie to są i tak zapytania, więc raz robisz
a potem
Ale do tego dodając LIMIT, bo bez sensu pobierać wszystkie dane jak masz wyświetlić tylko część. P.S. Oczywiście nie sprawdzałem poprawności całych zapytań.... -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:04 |