![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Tworzę pewnien serwis i mam problem związany z systemem newsów. Potrafię zrobić taki system ale schody dla mnie zaczynają się jak próbuję dodać możliwość komentowania do tego systemu. Jeśli ktoś zna jakąś ogólną budowę takiego systemu, pseudokody i fragmenty kodów to proszę o pomoc! Z góry dziękuję. :idea: :?: :!: P.S. - to forum jest dziełem sztuki! ![]() -------------------- YoNo
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro potrafisz zrobic system samych news'ow to nie powinienes miec trudnosci z komentarzami.
Zrob tabele 'komentarze' z polami id, id_news, data, tresc, autor, email (czy co tam jeszcze chcesz). Nie wiem jak masz zrobiony sam system news'ow wiec trudno mi jest sie do niego dostosowac. Ale jak pisalem wczesniej to nic trudnego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o system oparty na plikach tekstowych?? Możliwe jest to?? Jak nie to poprubuje z MySQLem.
-------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a pliki tekstowe....ja tego nie uzywam i nie umiem, ale radze zebys skorzystal (oczywiscie jezeli masz takie mozliwosci) z baz danych, sa bardziej wygodne, wydajniejsze i daja wiecej mozliwosci niz pliki tekstowe. Jezeli jednak zostaniesz przy plikach txt to ci niestety nie pomoge.
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz korzstam niby z free.komrel.net i oni tam udostępniają SQL monitor na stronie www. Lez gdy kiedykolwiek próbuję wpisać tam polecenie to wyskakuje bład. Czy są jakies inne metody pisanie tabel np w stronie php lub za pośrednictwem jakiegoś monitora. A może wiesz co jest grane z komrelem?
|
|
|
![]()
|
|
moj znajomy nie mial zbyt przyjemnych doswiadczen z komrelem. Co do obslugi bazy danych to jest phpmyadmin ale tworzyc tabele mozna rozwniez w php (tak jak mozna dodawac rekordy i je wyciagac). Przeczytaj jakis kurs webhelp czy cos takiego
|
|
|
![]()
|
|
Dziekuje za rady myślę, że będe posuwał się w sobrym kierunku!
|
|
|
![]()
|
|
Oczywiście jeśli ktos ma sowje uwagi nie pisze:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@yono Nie wysylaj tych samych tematow na rozne fora bo za to grozi ban na forum.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli już stosuje MySQL to jak po kliknięciu komentarze mam się odwołac do tabeli KOMENTARZE w MySQL?? Pytanie głownie do mojego korespondenta:)
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:8f6b761062]<?php
//GETem przesylasz id newsa do ktorego to maja byc komentarze //jezeli chcesz wyswietlic wszystkie komentarze do danego newsa usun //LIMIT 30 $zapytanie = ("SELECT id, data, tresc, autor, email FROM komentarze WHERE id_news = $_GET['id_news'] LIMIT 30"); $dzialaj = mysql_query($zapytanie); while ($wynik = mysql_fetch_row($dzialaj)) { echo "$wynik[0],$wynik[1],$wynik[2],$wynik[3],$wynik[4]"; } ?>[/php:1:8f6b761062] dodanie komentarza bedzie wygladac wiec tak : [php:1:8f6b761062]<?php $zapytanie = ("INSERT INTO komentarze (id_news , data , tresc , autor , email ) VALUES ( $id_news , $data , $tresc , $autor , $email )"); // te zmnienne pochodza z POSTa $dzialaj = mysql_query($zapytanie); ?>[/php:1:8f6b761062] chyba wszystko jasne? pisalem to na szybko, wyciagajac te kawalki z jednego skryptu i do tego zawsze mialem problemy z zapytaniami do bazy danych a jeszcze tego rozdzialu w ksiazce nie przeczytalem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Thanks Michaloo;)
|
|
|
![]()
|
|
Pokaz jeszcz jakis kod strony news.php w ktorym bedzie odsylacz do strony koemntarcze
|
|
|
![]()
|
|
Michaloo pokaz mi taki caly skrpyt jakbys mogl (dodaj newsa, news.php, dodajkom.php, komentrzae.php):)PLIS
|
|
|
![]()
|
|
kod ktory tu przedstawie bedzie dzialal tak:
news.php wytswietla tytuly newsow, lub jak bedzie jakis konkretny wybrany to caly ten konkretny news razem z jego komentarzami i od razu z formularzem do dodania kolejnego, mam taki nawyk robienia wszytskiego razem w jednym pliku [dodane] a jednak bedzie na dwoch plikach:) [/dodane] [php:1:54b0ac08d1]<?php if(!isset($_GET['id_news'])) { $zapytanie = ("SELECT id, tytul, data, autor FROM news LIMIT 30"); $dzialaj = mysql_query($zapytanie); while ($wynik = mysql_fetch_row($dzialaj)) { echo "<a href=news.php?id_news=$wynik[0]>$wynik[1]</a>,$wynik[2],$wynik[3]"; } }else { $zapytanie = ("SELECT id, tytul, data, tresc, autor, email FROM news WHERE id = $id_news"); $dzialaj = mysql_query($zapytanie); $wynik = mysql_fetch_row($dzialaj) echo "$wynik"; $zapytanie = ("SELECT id, tresc, data, autor, email FROM komentarze WHERE id_news = $id_news"); $dzialaj = mysql_query($zapytanie); $wynik = mysql_fetch_row($dzialaj) while ($wynik = mysql_fetch_row($dzialaj)) { echo "$wynik"; } //tutaj wstaw formularz do dodawania komentarzy z polem hidden o wartosci $id_news } ?>[/php:1:54b0ac08d1] plik komentarz czy dodaj_komentarz masz powyzej w moim poscie (dodawanie komentarza) |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzieki michaloo
|
|
|
![]()
|
|
Masz własny serwer czy korszystasz z jakoegoś
![]() -------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
mam konto na serwerze brata, ktory ma firme internetowa wiec nie narzekam
![]() A co do Twojego to się będzie tylko nadawał na testy (a nawet tego nie jestem pewien) troche zeszlismy z tematu i mam nadzieje ze to co napisalem bedzie dzialac. Ciesze sie ze moglem wreszcie komus pomoc - mile uczucie ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:39 |