![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem. Chcialbym, aby dołączane skrypty (include 'skrypt.php') były pobierane z konkretnego katalogu zapamietamego w zmiennej $sciezka_dostepu.
Moge to zrobic tak:
Czy jest jakas mozliwosc wybrania katalogu, a potem pisanie nazw plikow .php bez sciezki? Cos w stylu:
To samo tyczyloby sie wpisywania adresow do odnosnikow: <a href=...>. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tego typu rzeczy używam fubkcji chdir() ( bool chdir ( string $katalog ) )
http://pl.php.net/manual/pl/function.chdir.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP-owe includy i HTML-owe odnośniki to zupełnie inne rzeczy:
- jeśli chodzi o include możesz użyć set_include_path i get_include_path (po prostu dodać katalog do bieżącej ścieżki) - co do odnośników, pokombinuj z plikami HTACCESS (poczytaj w manualu Apacha); można za ich pomocą robić niezłe cuda na kiju... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Wam za pomoc. Ciekawe
![]() Poczytałem troche o plikach .htaccess zgodnie z propozycja qqrq i mam pytanie. Jesli dobrze zrozumialem, to aby serwer przejmował się tymi plikami musi być odpowiednio skonfigurowany (chyba AllowOverride musi być ustawiony na odpowiednią wartosc). Czy jest jakaś możliwość (poza kontaktem z administratorem serwera), by dowiedzieć się tego? Pomyslalem, ze echo $_SERVER['AllowOverride'] zadziala, ale chyba mieszam zmienne ustawione w httpd.conf ze zmiennymi $_SERVER. Pytam się, bo serwer w ogóle nie reaguje na pliki .htaccess, mimo iż na serwerze, ktory postawilem na moim komputerze (Apache) dziala. Moze pliki .htaccess sa rozpoznawane jedynie przez serwer Apache, a serwer z moja strona jest inny? Jak sie tego dowiedziec? Ten post edytował Berkovits 5.09.2007, 16:28:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
To, co chcesz rozbić ewidentnie robi się przy pomocy set_include_path(), a wszelka zabawa z htaccess jest bez sensu (chyba, ze maszjakąś dziwną konfigurację php). Zdecydowanie odradzam pliki htaccess.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cysiaczek => No ale jak w PHP dodasz do include path jakiś katalog (np. "kat"), to jak masz odnośnik np. do strony "strona.html" w katalogu kat, to odwołanie się bezpośrednio do "strona.html" a nie do "kat/strona.html" wywali 401, a o to chyba chodziło Berkovits-owi (jak się mylę to mnie poprawcie ma się rozumieć)...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
No tak - nic nie jest doskonałe. Można też napisać nakładkę loadFile() i po problemie. Coś jak autoloader dla klas.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Dokladnie o ten problem mi chodzilo, qqrq. No cóż, przemyślę to, co napisaliście i pokombinuję.
Dzięki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:26 |